Zwangeren moeten oppassen met biovarkensvlees
Zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand moeten extra oppassen met vlees van bio- en scharrelvarkens.
Uit onderzoek van wetenschappers van Wageningen Universiteit blijkt dat het vlees mensen ziek kan maken, omdat het de parasiet Toxoplasma bevat. Ongeboren kinderen kunnen er ernstige afwijkingen door krijgen, invalide door worden of zelfs door overlijden. Goede verhitting van het vlees doodt de parasiet, meldt de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA).
In het slachthuis waar de wetenschappers hun onderzoek deden, zat de parasiet in 2,9 procent van de bio- en scharrelvarkens, terwijl hij helemaal niet in ’gewone’ varkens zat. De onderzoekers waarschuwen dat de risico’s voor de gezondheid van mensen groter worden als er, net als vroeger, weer meer bio- en scharrelvarkens komen. Daarom willen zij dat dit vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd. Het ministerie van Landbouw wacht op een advies van de VWA.
De parasiet treft jaarlijks zo’n 250 mensen. Zij krijgen bijvoorbeeld koorts of een oogontsteking, die nogal eens tot blindheid leidt.