Hoger btw-tarief stuwt consumentenprijzen
Nederlandse consumenten betaalden in januari 2,2 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt woensdag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De verhoging van het lage btw-tarief aan het begin van de maand had een opwaartse druk op de prijzen van onder meer voeding, boeken en openbaar vervoer.
Het is de grootste prijsstijging na september 2013, aldus het statistiekbureau. In december gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2 procent omhoog. Begin januari ging het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. Van alle consumentengoederen en -diensten valt 22,5 procent onder het lage btw-tarief. Ten opzichte van een jaar eerder waren voedingsmiddelen in januari 3,3 procent duurder, in december was dit 1,2 procent.
Ook de hogere belasting op en de hogere leveringskosten van gas en elektriciteit dreven de consumentenprijzen op, aldus het statistiekbureau. In januari was energie 17,4 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling van thuiszorg had een verlagend effect op de prijsstijging van de consumentenprijzen, merkt het CBS verder op. Dat komt onder meer doordat de eigen bijdrage van de thuiszorg is verlaagd.
Kleding
De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder, want bijvoorbeeld ook industriële producten, aandelen en grondstoffen veranderen van prijs.
Volgens een andere methode, de Europees geharmoniseerde consumentenindex, stegen de prijzen in Nederland 2 procent, tegen 1,8 procent in december.