Wetenschap & techniek

Leven maakt ”intelligent ontwerp” noodzakelijk

Een van de duidelijkste voorbeelden van een intelligent ontwerp is het leven zelf. „Want hoe kunnen doodgewone chemicaliën zich spontaan rangschikken tot levende cellen?” vraagt Stuart Burgess zich af in zijn boek ”Inspiration from Creation”.

6 November 2018 15:04Gewijzigd op 17 November 2020 04:55
Het kinesine motoreiwit is een verbazingwekkend voorbeeld van design in de cel.  beeld Youtube, Harvard University
Het kinesine motoreiwit is een verbazingwekkend voorbeeld van design in de cel.  beeld Youtube, Harvard University

De hoogleraar industrieel ontwerpen aan de universiteit van Bristol krijgt steun uit onverwachte, seculiere hoek. „Iedereen die zegt te weten hoe het leven op aarde is begonnen, is een dwaas of een schurk. Er is niemand die dat weet”, meent Stuart Kaufmann, emeritus hoogleraar biologie van de universiteit van Chicago (VS). Zelfs de felle atheïst Richard Dawkins gaat daarin mee: „Nee, er is niemand die het weet.”

Simpel

Er bestaat niet zoiets als een simpele cel. Het eenvoudigste organisme dat zich kan reproduceren beschikt al over 350 genen. „Dit is een stilzwijgende erkenning dat de cel onherleidbaar complex is: er moet een minimumaantal onderdelen aanwezig zijn die ook nog eens nauw samenwerken, anders functioneert het hele systeem niet. Dat betekent dat de cel zich onmogelijk kan hebben ontwikkeld via een serie opeenvolgende kleine stapjes”, legt Burgess uit. „De cel beschikt bijvoorbeeld over nanomachines die noodzakelijk zijn om de informatie op het genetische materiaal te lezen en te vertalen in nieuwe nanomachines voor de dochtercellen.”

Spontaan

Harold Morowitz, voormalig hoogleraar biofysica van de George Mason University (VS), berekende dat de kans dat leven zich spontaan heeft gevormd ongeveer 1 op 10exp40.000 (een 1 met 40.000 nullen) is – een verwaarloosbaar kleine kans.

Natuurlijke selectie, waardoor de juiste combinaties van chemicaliën overleven terwijl de andere kapotgaan, biedt hiervoor geen oplossing, verklaarde de bekende bioloog Theodosius Dobzhansky. „Om natuurlijke selectie mogelijk te maken heb je zelfreproductie nodig”: iets wat een kopie van zichzelf kan maken; iets wat dus meer biologisch moet zijn dan puur chemisch. Dobzhansky vervolgt: „Prebiologische natuurlijke selectie is dus een contradictio in terminis”, zoiets als een vierkante cirkel.

Software

In de kern bestaat de simpelste levensvorm uit informatie, de ‘software’ en de ‘data’ die vastliggen in het DNA. Dit DNA is nodig om de processen in de cel te sturen. Hoe zinvolle informatie bij toeval kan ontstaan, is onbekend. „Het is onze opdracht een algoritme, een natuurwet te vinden die leidt tot het vanzelf ontstaan van informatie”, aldus de Duitse Nobelprijswinnaar Manfred Eigen.

Burgess: „Dit is opnieuw een stilzwijgende erkenning dat leven nooit vanzelf kan zijn ontstaan. Alles wijst op een intelligent ontwerp.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer