Kerk & religie

Oude Kerk Amsterdam mag glas-in-loodraam vervangen

Een glas-in-loodraam van de Amsterdamse Oude Kerk mag worden vervangen door rood glas. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam vrijdag bepaald. De rechtszaak was aangespannen door de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB).

Redactie kerk
24 August 2018 16:01Gewijzigd op 17 November 2020 04:29
In de Oude Kerk te Amsterdam presenteert de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò zijn werk. Door het plaatsen van rood folie tegen de ramen kleurt de kerk rood. Het vervangen van een glas-in-loodraam door een rood raam zou volgens de Stichting De
In de Oude Kerk te Amsterdam presenteert de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò zijn werk. Door het plaatsen van rood folie tegen de ramen kleurt de kerk rood. Het vervangen van een glas-in-loodraam door een rood raam zou volgens de Stichting De

In juli maakte de Stichting De Oude Kerk bekend dat zij een glas-in-loodraam in de kerk wilde vervangen door rood glas. De directie wilde het raam een andere kleur geven, als aandenken aan de tentoonstelling van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò die momenteel in het gebouw te bezichtigen is.

De gemeente Amsterdam verleende vervolgens een vergunning voor het omkeerbaar vervangen van een glas-in-loodraam van de Heilig Grafkapel aan de noordzijde van de Oude Kerk. Dat betekent dat het glas-in-loodraam indien nodig weer kan worden teruggeplaatst, zonder schade aan het gebouw te berokkenen.

De VVAB maakte bezwaar tegen de verleende omgevingsvergunning. Daarbij voerde de vereniging aan „dat het vervangen van het glas-in-lood door rood glas niet past in de karakteristiek van dit rijksmonument.” Het verwisselen van het glas zou volgens de VVAB bovendien kunnen leiden tot schade aan het gebouw. Omdat de Stichting De Oude Kerk niet wilde wachten met het vervangen van het venster tot er een besluit zou worden genomen op het bezwaar van de VVAB, werd er een voorlopige voorziening gevraagd.

De voorzieningenrechter stelde de VVAB vrijdag echter niet in het gelijk. Op basis van adviezen van deskundigen zou immers zijn gebleken dat de vervanging van het glas-in-lood raam wel degelijk omkeerbaar is. „Het huidige glas wordt door de Stichting De Oude Kerk opgenomen als collectiestuk en in de Oude Kerk opgeslagen. Indien nodig kan het dus worden teruggeplaatst”, aldus de rechter in de uitspraak. Daarbij is het risico op schade aan het natuursteen „minimaal.”

De werkzaamheden voor het plaatsen van het raam mogen daarom doorgaan. Het is de bedoeling dat die zijn afgerond vóór de feestelijke onthulling van het rode raam, die gepland staat tijdens de afsluiting van de tentoonstelling op 23 september.

De VVAB gaf vrijdagmiddag in een verklaring op haar website aan door te gaan met de bezwaarprocedure, ondanks dat de gemeente Amsterdam inmiddels heeft aangegeven om de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed alsnog te vragen om een advies over het vervangen van het glas-in-loodraam.

VVAB-voorzitter Rogier Noyon reageerde vrijdagmiddag desgevraagd op de uitspraak: „We hebben een slag verloren, maar de oorlog gaan we winnen. Het laatste woord is er nog niet over gesproken.”

Noyon gaf aan „benieuwd” te zijn of de werkzaamheden voor het vervangen van het raam ook daadwerkelijk maandag zullen starten. „Het blijft hoe dan ook gesol met een monument om het glas nu te verwijderen en het straks, indien de monumentenorganisaties in het gelijk worden gesteld, weer terug te plaatsen. Mede gezien de maatschappelijke commotie hopen we dan ook dat van vervanging wordt afgezien.”

Lees ook: Kerk-zijn in de rosse buurt (rd.nl, 12-07-2018)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer