„Alles naar wens? Nee, absoluut niet!”
„Soms reageren mensen op het leven alsof ze in een restaurant zitten. Is alles naar wens? „Nee, absoluut niet!”” In een samenleving waarin veel zaken direct op bestelling verkrijgbaar zijn, valt het Nederlanders soms lastig om te gaan met tegenslagen, stelt psycholoog Jeffrey Wijnberg. Geregeld treft hij mensen op zijn spreekuur met problemen die, goed beschouwd, „gewoon bij het leven horen.” In ”Dit is niet het leven dat ik heb besteld” houdt hij de lezer een spiegel voor.
Het vinden van een partner via een datingsite duurt te lang. Of een zwangerschap blijft uit. Het vinden van een nieuwe baan na ontslag lukt niet in twee weken. Om allerlei redenen kunnen mensen „blijven hangen in emoties van boosheid en onvrede wanneer zij de wind tegen hebben”, wat soms zelfs leidt tot agressief gedrag. Alsof elk soort van geluk „gewoon te bestellen is.”
De voorbeelden die Wijnberg geeft roepen meer dan eens een glimlach op. Wie als christen vragen over het omgaan met tegenslagen en (nog) niet vervulde wensen ook in Bijbels licht wil bezien, mist in dit boek echter een belangrijke dimensie. De enkele keer dat Wijnberg God ter sprake brengt, gebeurt dit op een manier die niet strookt met hoe de Bijbel over Hem spreekt.
Intussen bevat het boek nuttige lessen voor wie geregeld sombert over wat hij mist. „Natuurlijk, het is gemakkelijk om te zeggen dat mensen hun zegeningen moeten tellen. Maar feitelijk zijn er maar weinigen die deze wijsheid ook dagelijks in praktijk brengen. En geloof mij: het werkt.”
Boekgegevens
Dit is niet het leven dat ik heb besteld. Mentaal sterk worden in een verwende samenleving, Jeffrey Wijnberg; uitg. Scriptum, Schiedam, 2018; ISBN 978 94 6319 0978; 149 blz.; € 16,95.