Pittige puzzels voor de vakantie
Hoe maak je een suikerspin? Waarom loopt de zee niet leeg? Hoe herken je een planeet tussen de sterren? Dat soort vragen –waarbij je vooraf hooguit globaal weet hoe het zit– komen in het Young Scientist Vakantieboek aan de lopende band aan de orde.
Minstens zo verrassend zijn de codekrakers waarin elke keer een wetenschapper alle aandacht krijgt. Bijvoorbeeld Jan Hendrik Oort, misschien wel de beroemdste sterrenkundige die Nederland ooit heeft gehad. Precies als het verhaal spannend wordt, gaat de tekst over in een onleesbare code, die eerst gekraakt moet worden.
Wie met een vakantieboek vol pittige puzzels, codekrakers en weetjes erin slaagt om kinderen die geen schoolboek meer kunnen zien urenlang bezig te houden, heeft zijn huiswerk goed gedaan.
De makers van de Nederlandstalige uitgave van het populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist slaagden er voor het derde achtereenvolgende jaar in een vakantieboek samen te stellen dat niet alleen leuk is, maar kinderen van 8 tot 12 jaar meteen ook een stuk wijzer maakt. De prijs van 12,50 euro is aan de hoge kant voor een vakantieboek, maar de dikte en de diepgang rechtvaardigen die prijs.
Het Young Scientist Vakantieboek is een prachtig boek voor op de achterbank, maar ook de moeite waard als je er niet op uit trekt. Al is het alleen maar omdat in je eigen keuken de meeste spullen die je nodig hebt om de proefjes te doen gewoon voor het grijpen zijn.
Suikerspinnen kun je overigens met huis-, tuin- en keukenspullen niet maken, want daarbij komt onverwacht veel natuurkunde te pas. Smelten, stollen en middelpuntvliedende kracht zijn de sleutelwoorden voor zo’n zoete, roze wolk op een stokje.
Boekgegevens
”Young Scientist Vakantieboek”, Yannick Fritschy e.a.; uitg. Veen Media, Utrecht, 2018; ISBN 978 90 857 1612 9; 100 blz.; € 12,50.