Ook in Zeeland veel winkels en horeca

De Wadden beschikken over het grootste aantal winkels en horecavestigingen per duizend inwoners. Maar vergeet Zeeland niet!

tekst Gerco Verdouw, beeld ANP en Gerco Verdouw
29 June 2018 13:45Gewijzigd op 17 November 2020 04:15
Veel horecazaken in Veere. beeld ANP, Ruud Taal
Veel horecazaken in Veere. beeld ANP, Ruud Taal

Het bericht kwam begin juni van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): op de Wadden zijn relatief veel winkels en horecazaken. Dat komt natuurlijk door het hoge aantal bezoekers: in 2017 bezochten bijna anderhalf miljoen toeristen de eilanden.

Logisch dat er daardoor ook veel horecazaken zijn. De eilanden hebben 27,1 horecavestigingen per duizend inwoners tegenover 3,6 gemiddeld in heel Nederland. Vlieland heeft de meeste horecavestigingen: gemiddeld 35,5 per 1000 inwoners. Daarna volgt Terschelling (34,6), Ameland (34,2), Schiermonnikoog (26,8) en Texel (21,7).

De Wadden kregen in het CBS-bericht alle aandacht. Het bureau voegde echter bij het bericht een kaartje waaruit bleek dat ook in Zuid-Limburg en langs de kust enkele gemeenten hoog scoren qua horecadichtheid. Het CBS noemde Valkenburg (15,2), Gulpen (13,4) en Zandvoort (12,4). Het bureau, met vestigingen in Den Haag en Heerlen, vergat echter de provincie Zeeland, waardoor het beeld niet helemaal klopt. De gemeente Veere heeft namelijk meer horecazaken per duizend inwoners dan het Limburgse Valkenburg: 16,9. En de gemeente Sluis heeft er gemiddeld meer dan Zandvoort: 12,8.

Andere Zeeuwse gemeenten die hoog scoren, zijn: Schouwen-Duiveland met 11,6 horecazaken per duizend inwoners en Noord-Beveland met 9,6.

De inwoners van die gemeenten zijn overigens lang niet allemaal zo blij met de vele restaurants en cafés in hun woonplaats. Zo dreigde de burgemeester van Hulst vorig jaar nog met een sluitingstijd voor de horeca als die niets doet tegen overlast door uitgaanspubliek. De cafés mogen zelf weten wanneer ze hun deuren sluiten, maar de burgemeester wil daar paal en perk aan stellen als de horecaondernemers niets doen aan de overlast die hun bezoekers veroorzaken.

Ook op Schouwen-Duiveland is er relatief veel sprake van overlast door jongeren die alcohol gebruiken. De meeste meldingen komen uit Zierikzee, Burgh-Haamstede en Renesse.

Sluis is trouwens de gemeente die volgens hetzelfde CBS-bericht in de top vijf van winkeldichtheid staat. De gemeente heeft 12,8 fysieke winkels per duizend inwoners. Alleen Vlieland (18,5), Texel (13,3) en Schiermonnikoog (12,9) staan hoger in het lijstje. Het gaat om onder andere kledingwinkels, winkels in recreatieartikelen en souvenirwinkels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer