Kruisplicht Beieren stuit op kritiek
Het is in de deelstaat Beieren al verplicht om een kruis op te hangen in klaslokalen en rechtszalen, maar vanaf vrijdag geldt een nieuw gebod: „Bij de ingang van elk overheidsgebouw is als uitdrukking van de historische en culturele aard van Beieren verplicht goed zichtbaar een kruis aan te brengen.”
Het is de meest opvallende en meteen ook omstreden maatregel die de nieuwe premier Markus Söder (CSU) van de Zuid-Duitse deelstaat sinds zijn aantreden eerder dit jaar heeft doorgevoerd. Van alle kanten klinkt kritiek. Niet in de laatste plaats omdat veel critici vermoeden dat het de minister-president vooral om politiek gewin te doen is, nu de deelstaatverkiezingen er dit najaar aankomen.
Het kruis bij de ingang geldt als een politieke boerenslimheid van Söder. Door het symbool aan de buitenkant van het gebouw te houden, vermijdt hij lastige politieke besluitvorming. Volgens het Beierse ministerie van Binnenlandse Zaken geldt de kruisplicht voor ongeveer 1100 staatsinstellingen, waaronder ministeries, politiebureaus, waterschapskantoren, rechtbanken, belastingkantoren, universiteiten en scholen.
Waarde
Söder krijgt voor zijn nieuwe gebod weinig steun vanuit de kerken. Zo zegt synodevoorzitter Heinrich Bedford-Strohm van de Evangelische Kirche Deutschland (EKD) dat je enkel een kruis kunt ophangen als je de waarde van het symbool in acht neemt. Wat hem betreft mag het kruis in geen geval voor „politieke doeleinden misbruikt worden.”
Precies daarvoor vrezen enkele vertegenwoordigers uit de kerkelijke wereld. Burkhard Hoße, studentenpastoor aan de hogeschool in Würzburg, is erg duidelijk. Het kruis is niet bedoeld om te dienen als „verlengde arm voor een politiek van nationalistisch egoïsme. Het mag niet gedegradeerd worden tot Beierse folklore”, zegt hij in tv-programma Tagesschau. „Het kruis is niet enkel een etiket voor een bepaalde identiteit, maar een herinnering aan de lijdensweg van Jezus.”
Onteigend
Ook kardinaal Reinhard Marx heeft duidelijke kritiek. „Wanneer het kruis enkel als cultureel symbool wordt gezien, dan heeft men het niet begrepen”, zegt de aartsbisschop van München en Freising tegen katholiek persbureau kath.net. „Dan wordt het kruis in de naam van de staat onteigend.”
De voormalige voorzitter van de Bondsdag, Wolfgang Thierse, vindt het een slecht idee om „het kruis onderdeel te maken van een staatsverordening.”
Overigens gaat Beieren de kruisplicht in overheidsgebouwen niet controleren. „We gaan ervan uit dat onze overheidsmedewerkers de regels kennen. We verheugen ons op elk kruis dat wordt opgehangen”, zei woordvoerder Oliver Platzer tegen de krant Augsburger Allgemeine.