Poetin: Terreuraanslagen in Irak gericht tegen Bush
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gezegd dat terroristen die aanslagen plegen in Irak daarmee proberen de herverkiezing van de Amerikaanse president George Bush tegen te houden.
‘Ik denk dat de activiteiten van terroristen in Irak niet zozeer zijn gericht tegen de coalitiestrijdkrachten als wel meer persoonlijk tegen president Bush’ zei Poetin op een persconferentie in Tadzjikistan, waar hij een regionale conferentie bijwoont. Poetin zei dat hij overigens nog steeds met Bush van mening verschilt over de invasie van Irak. Rusland was daar als permanent lid van de Veiligheidsraad fel op tegen.
Hoewel zijn uitspraken duidelijk in het voordeel van Bush waren, zei Poetin geen voorkeur te hebben voor een Amerikaanse presidentskandidaat. ‘We respecteren iedere keus van het Amerikaanse volk’, zei hij. ‘Ik wil de betrekkingen met geen van beide kandidaten bederven.’
Poetin tekende maandag een protocol waarmee Rusland officieel toetreedt tot de Centraal–Aziatische Samenwerkingsraad, waar Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan deel van uitmaken. De raad houdt zich onder meer bezig met de strijd tegen het terrorisme en samenwerking op het gebied van brandstof– en energieproductie.
De Oezbeekse president Islam Karimov verzekerde Poetin zondagavond dat Rusland altijd een belangrijke rol zal blijven spelen in de regio. Hij zei dat Moskou in de eerste tien jaar na het uiteenvallen van de Sovjet–Unie ‘zijn historische rol in de regio niet helemaal besefte en de verkeerde middelen gebruikte’ om zijn macht te doen gelden. ‘Energie zal een brug bouwen tussen de Centraal–Aziatische regio, Kazachstan en Rusland’, aldus Karimov.
Zaterdag tekende Poetin al een overeenkomst om een permanente basis te bouwen voor de Russische troepen die sinds het uiteenvallen van de Sovjet–Unie in 1991 de grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan bewaken. Het is de tweede Russische basis in de regio. Vorig jaar opende het Russische leger een basis in Kirgizië.
Rusland heeft zijn inspanningen om invloed te behouden in het energierijke Centraal–Azië opgevoerd nadat de Verenigde Staten troepen in het gebied hadden gestationeerd voor hun offensief in Afghanistan.