Onvrede over arbeidsmarktplan kabinet
Zowel werkgevers als werknemers zijn niet blij met de kabinetsplannen voor de arbeidsmarkt. Het kabinet maakt werken nog onzekerder, aldus vakbond FNV. En volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW missen de plannen balans.
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft maandag zijn Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor internetconsultatie vrijgegeven. De meeste maatregelen waren eind vorig jaar al aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil onder meer de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid verminderen.
Het voorstel van Koolmees maakt het makkelijker om mensen te ontslaan. De gronden voor ontslag zijn tot nu toe precies omschreven, bijvoorbeeld werkweigering of het vervallen van een arbeidsplaats om bedrijfseconomische redenen. Straks is ontslag ook mogelijk als niet volledig aan een ontslaggrond wordt voldaan maar wel sprake is van een optelsom van omstandigheden.
Verder wordt de proeftijd verlengd en hoeft een werkgever een werknemer pas na drie jaar vast in dienst te nemen. Dat laatste is nu nog twee jaar. Verder krijgen werknemers sneller recht op ontslagvergoeding, maar die wordt lager bij een langer dienstverband. Het wordt voor ondernemers voordeliger als ze mensen in vaste dienst nemen.
„De kans op een vast contract neemt hiermee alleen maar af, waardoor de toch al kwetsbare positie van werkenden alleen maar meer onder druk komt”, stelt FNV-voorzitter Han Busker. Het wetsvoorstel „versnelt de doorgeschoten flexibilisering”, meent Maurice Limmen van CNV. Het leidt ertoe „dat het vaste contract onzekerder wordt en flexwerkers amper beter worden beschermd”.
Jan Schreuder, arbeidsvoorwaardencoordinator bij de RMU is niet blij met de versoepeling van het ontslagrecht. „Daarmee zijn we weer terug bij af”, zegt hij. „Positief is dat het kabinet eindelijk luistert naar de problemen van het primair onderwijs. Basisscholen kunnen weer soepel invalkrachten inzetten bij ziekte van leerkrachten.”
Ook werkgeversorganisaties zijn ontevreden. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland wordt „het werkgeverschap hiermee niet aantrekkelijker. Alle vormen van tijdelijke arbeid worden duurder en in sectoren die hier afhankelijk van zijn onhanteerbaar”.