Gezondheid

Zoetstof trehalose stimuleert groei ziekmakende darmbacterie

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de kunstmatige zoetstof trehalose.

wetenschapsredactie
26 January 2018 10:14Gewijzigd op 17 November 2020 03:15
De bacterie Clostridium difficile. beeld CDC
De bacterie Clostridium difficile. beeld CDC

In het tijdschrift Nature schrijven Leidse en Amerikaanse onderzoekers dat de opkomst van de zoetstof en de toename van infecties door de bacterie aan elkaar zijn gelinkt. Uit dierexperimenten blijkt dat twee typen van de ziekmakende darmbacterie al door kleine hoeveelheden trehalose sneller groeien. Dat kan leiden tot diarree en in ernstige gevallen ontsteking van de dikke darm bij mensen die de bacterie bij zich dragen. Trehalose wordt vanaf 2000 wereldwijd in voedingsmiddelen zoals ijs, pasta’s, gehakt en chips gebruikt. Vanaf die tijd stijgt het aantal darminfecties door clostridiumbacteriën. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat veranderingen in de voedingsindustrie kunnen leiden tot de opkomst van bacteriën die diarree kunnen veroorzaken zonder besmetting van het voedsel zelf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer