Positieve signalen rond economie VS
De verkopen van de Amerikaanse detailhandel zijn in september met 1,5 procent gestegen. Dat wijzen de jongste cijfers van het ministerie van Handel uit die vrijdag in Washington bekend werden gemaakt.
De groei bedraagt meer dan tweemaal de 0,7 procent die marktanalisten voor september hadden verwacht. Het cijfer over augustus werd gecorrigeerd van min 0,3 procent tot min 0,2 procent.
De stijging in september was de sterkste sinds maart en duidt volgens analisten op een herstel van een stabiele economische groei. De consument is in de VS namelijk goed voor tweederde van het bruto nationaal product (bnp). Des te verrassender was de daling van de index voor het consumentenvertrouwen in de eerste helft van deze maand. Volgens de universiteit van Michigan daalde deze index in de afgelopen twee weken naar 87,5, ten opzichte van 94,2 in september.
Zorgen over de stijgende energieprijzen en onzekerheid over de naderende verkiezingen spelen volgens de onderzoekers van de universiteit van Michigan mee bij het dalen van de index. Volgens voorzitter Alan Greenspan van de centrale Federal Reserve (Fed) kan de Amerikaanse economie de stijgende energieprijzen voorlopig nog wel opvangen. „De stijging is weliswaar aanzienlijk, maar de economie kan die stijging op dit moment beter verwerken dan indertijd in de jaren zeventig”, aldus Greenspan gisteren tijdens een bijeenkomst in New York.
Het ministerie van Werkgelegenheid maakte vrijdag bekend dat de producentenprijzen in de VS in september met 0,1 procent zijn gestegen. De prijzen in de zogeheten ”kernmand” van de index -waarvan voedingsmiddelen en energie worden uitgesloten- stegen met 0,3 procent. „Deze cijfers, gekoppeld aan de sterke stijging van de verkopen in de detailhandel, maken het waarschijnlijk dat de Fed de reeks renteverhogingen dit jaar voortzet”, aldus Kevin Logan, chef-econoom van investeringsbank Dresdner Kleinwort Wasserstein in New York.