Justitie wacht taai juridisch gevecht tegen motorclubs
Justitie wil motorclubs zoals Satudarah en Bandidos verbieden. Dat wordt een taai juridisch gevecht.
Zonneklaar is dat leden van motorclubs zoals Hells Angels, Bandidos, Satudarah en No Surrender de autoriteiten buikpijn bezorgen. Intimidatie, drugshandel, geweld: de motormannen worden er geregeld mee in verband gebracht. Maar is daarmee een complete motorclub een criminele organisatie?
Duitsland deed Satudarah in 2015 in de ban. Of het in Nederland ooit zo ver komt, is de vraag. Eerdere pogingen van justitie om de Hells Angels te verbieden, leden schipbreuk bij de rechter.
Nu probeert justitie Bandidos en Satudarah via de rechter uit te bannen. In de juridische duels hieromtrent speelt artikel 8 van de Grondwet een belangrijke rol. Burgers hebben het recht tot vereniging. Dat recht is echter niet onbeperkt. Als zo’n vereniging de openbare orde in gevaar brengt, kan zo’n club (bijvoorbeeld een partij) verboden worden. In 1997 deed de Hoge Raad de extreemrechtse partij CP’86 in de ban.
In 2014 verbood de Hoge Raad pedofielenvereniging Martijn. De activiteiten van die club, betoogden de magistraten, streden met de openbare orde. Een kind kan door seksueel contact met volwassenen grote schade oplopen, stelde het hoogste rechtscollege. Martijn stapte daarna naar de Europese rechter. Critici wijzen er op dat verbod van een vereniging ertoe leidt dat een omstreden club zijn activiteiten ondergronds voortzet.