Binnenland

Geen geld voor onderhoud Utrechtse kerken

Eigenaren van Utrechtse kerkgebouwen met een monumentenstatus hoeven niet te rekenen op geld van de gemeente voor onderhoud. De ChristenUnie krijgt vooralsnog geen steun van wethouder Geldof (VVD) om de zogeheten kerkenregeling nieuw leven in te blazen.

Van onze correspondent
1 September 2017 21:25Gewijzigd op 17 November 2020 02:20
De Domtoren in het centrum van Utrecht. beeld ANP, Lex van Lieshout
De Domtoren in het centrum van Utrecht. beeld ANP, Lex van Lieshout

Maar CU-raadslid Uringa geeft niet zomaar op. „De strijd is nog niet gestreden”, zegt ze. „We gaan nu een beroep doen op andere fracties om de subsidieregeling weer ingevoerd te krijgen.”

De Utrechtse kerkenregeling, die voorzag in bijdragen voor onderhoud aan 37 door de gemeente aangemerkte monumentale kerken, werd in 2014 afgeschaft. Of, zoals Uringa het donderdag tijdens overleg van de raadscommissie Stad en ruimte verwoordde: „Hardhandig gesloopt.” De subsidie was niet enorm: volgens het raadslid stelde de gemeente in vijf jaar tijd 180.000 euro beschikbaar. „Dat betekent een paar duizend euro per kerk per jaar”, rekent Uringa voor.

Wethouder Geldof ziet echter geen onderscheid tussen monumentale kerken en andere gebouwen met een beschermde status. „Kerken zijn in dit opzicht niet uniek en de gemeente is niet verantwoordelijk voor het onderhoud”, zei hij donderdag tijdens de voorbespreking van de nieuwe Utrechtse Visie voor religieus erfgoed.

De ChristenUnie wil echter een aparte onderhoudsregeling voor de monumentale kerken. „Want de realiteit is nu dat er leegstand dreigt”, aldus Uringa. „Niet bij alle kerkgebouwen passen namelijk creatieve oplossingen, zoals openstelling als toeristische attractie.” De erfgoed-visie leunt volgens haar vooral op de succesverhalen over „de pareltjes” in de binnenstad, zoals De Dom. „Die staan ook veelvuldig op foto’s in het document.”

Wijkkerken

De fractie is vooral bezorgd om de wijkkerken. Die ogen volgens Uringa vaak wat minder fraai en zijn niet geschikt als toeristische trekpleister. Ook is het werven van fondsen voor deze gebouwen veel minder eenvoudig dan voor de centraal gelegen gebouwen in de binnenstad. „Tegelijk leveren sommige kerkelijke gemeenten nu in op diaconale zorg omdat het dak lekt, om maar iets te noemen. En door achterstallig onderhoud moeten kleinere gemeenten eerder uitwijken naar een andere locatie, terwijl ze niets kunnen met hun eigen gebouw, want daar zit een monumentenstatus op.”

Volgens wethouder Geldof is het echter altijd mogelijk om in overleg met de gemeente tot een herbestemming van een kerkgebouw te komen. Uringa ziet dat niet als een gewenste oplossing. „Het is voor ons als fractie een raadsel waarom onderhoud van monumentale kerken de gemeente niets mag kosten. We zetten er als gemeente een hek omheen, maar de eigenaren mogen bij problemen zelf de portemonnee trekken, terwijl die vaak juist in geldnood verkeren.”

De Utrechtse Visie voor religieus erfgoed wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 september vastgesteld. De ChristenUnie dient nog een voorstel in om de kerkenregeling aan het stuk toe te voegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer