Na de burka gaat ook de heupbroek in de ban
De directeur van een van de grootste middelbare scholen van Italië heeft de strijd aangebonden met de mode waarbij vooral jonge meisjes broeken dragen die maar net over de heup komen. Daarboven wordt vaak een korte bloes of hemd gedragen, zodat de buik bloot is. Doordat de broek zo laag gesneden is, steekt in de meeste gevallen ook nog eens een stuk van het ondergoed boven de broek uit.
„Zulke broeken laten delen van het lichaam onbedekt”, schrijft directeur Angelo Bernardini van de school ”Vitruvius Pollio” in de Zuid-Italiaanse stad Avezzano. „Het zou beter zijn dat in het leven op school die lichaamsdelen bedekt zouden blijven. Het overschrijdt de goede smaak en brengt mensen in verlegenheid.” Bernardini schrijft dit in een brief onder de titel ”Van burka tot een bloot achterste”, die de leraren in alle klassen hebben voorgelezen.
Het is geen verbod, vertelt de directeur, maar een uitnodiging aan de leerlingen zich gepaster te kleden. De brief heeft bij een deel van de 1600 leerlingen tot protest geleid. Dinsdag blokkeerden 200 van hen de ingang van de school. Op een folder die ze uitdeelden, stond: „Men mag meisjes niet verbieden hun eigen individualiteit uit te drukken.” Maar veel leerlingen kunnen zich blijkens uitspraken in de pers wel in de brief van Bernardini vinden.
Italiaanse makers van jeans denken echter niet dat jongeren zomaar afstand doen van de heupbroek. „We hebben geprobeerd in het ontwerp de broek wat op te rekken, maar de kopers trekken ze toch naar beneden”, menen Dolce & Gabbana van het modemerk van dezelfde naam.
Het is niet de eerste keer dat deze mode, die in 2000 overkwam uit de Verenigde Staten en sindsdien een groot deel van de Europese jeugd heeft veroverd, tot verzet leidt in Italië. Het spits beet twee jaar geleden een pastoor in het Zuid-Italiaanse Potenza af. In zijn preek ging hij tekeer tegen de nieuwe mode. Een paar maanden geleden verbood de directeur van een kunstacademie in Alto Adige de heupbroek met het argument dat zulke kleding zou leiden tot buikpijn.
Het is opmerkelijk dat Bernardini’s school ligt in dezelfde provincie als L’Aquila, een plaats waar deze zomer de gemeente de identificatie weigerde van zowel een in een burka geklede vrouw als twee rooms-katholieke zusters. In deze provincie woont ook de moslimfanaticus Adel Smith, die de laatste twee jaar een strijd voert tegen het kruisbeeld in openbare gebouwen.