Op de vlucht voor de lange arm van Iran
In Iran vrezen bekeerlingen tot het christendom en activisten voor hun leven. Maar ook buiten het land is het niet veilig: hoe ver reikt de Iraanse arm?
Even lijkt het erop of haar reis naar Israël toch nog mislukt. Haar mobiele telefoon heeft geen stroom, zodat ze niet kan bellen met de redactie van de Israëlische krant waar ze wordt verwacht. En ze mist nog een benodigd formulier.
Donderdag arriveerde de Iraanse journaliste Neda Amin met vertraging vanuit Istanbul op het vliegveld van Tel Aviv. In 2014 was ze vanuit Iran naar Turkije gevlucht. Daar vocht ze afgelopen jaren tegen haar gedwongen uitwijzing naar haar geboorteland. In Iran loopt Neda Amin gevaar, omdat ze artikelen heeft geschreven voor Israëlische kranten.
In april dit jaar kreeg Maria Teresa Rivera uit Latijns-Amerika asiel aangeboden in Zweden. Zij is een proabortusactiviste en Zweden erkende dat zij in eigen land slachtoffer zou zijn van politieke vervolging.
Minder coulant is Zweden echter voor Aideen Strandsson. Aideen is een Iraanse actrice die in 2014 naar Zweden reisde om asiel aan te vragen nadat ze zich bekeerd had tot het christendom. Haar verzoek werd afgewezen en ze wacht nu op haar gedwongen uitzetting naar Iran. In de wetenschap dat ze daar zal worden opgepakt. Aideen zei tegen het Christian Broadcasting Network dat de ambtenaar die haar asielaanvraag had afgewezen had gezegd: „Dit is jouw persoonlijk leven. Het is niet ons probleem dat je christen bent geworden. Het is jouw probleem.”
Spionnen
Iraanse bekeerlingen tot het christendom hebben reden om in Iran voor hun leven te vrezen. Onlangs nog werden elf Iraanse christenen door het Iraanse gerecht veroordeeld tot lange celstraffen. Volgens de christelijke organisatie Barnabus Fund houden de Iraanse autoriteiten ook Iraanse christenen in de gaten die naar het Westen vluchten.
International Christian Consulate (ICC) bezocht in juli 2016 vluchtelingenkampen in Griekenland. Het ICC schreef in een rapport dat de christenen in deze kampen „extreem kwetsbaar” zijn. ICC constateert dat „heel wat moslims christen zijn geworden” en dat zij hierdoor als afvalligen worden gezien. „Het is algemeen bekend dat de Iraanse geheime politie in deze kampen probeert om Iraanse bekeerlingen tot het christendom in de gaten te houden”, aldus het rapport.
Het Westen doet er goed aan dit soort berichten serieus te nemen, meent dr. Majid Rafizadeh, president van de International American Council on the Middle East. De Iraanse grondwet verplicht Iran om zijn sjiitische ideologie naar elders te exporteren, stelt Rafizadeh. „Iraanse spionnen infiltreren het Westen om hier christenen te terroriseren.”
De Iraanse autoriteiten doen er niet geheimzinnig over. Zo zei de Iraanse minister van Veiligheid Mahmoud Alavi onlangs dat Iran overal in het Westen clandestiene netwerken van spionnen en lobbyisten heeft die voor het Iraanse regime werken. Een alarmerende uitspraak voor Iraanse bekeerlingen tot het christendom in Europa. Zij vragen zich af: hoe ver reikt de Iraanse arm?