Onderwijs & opvoeding

Lees dit niet

Met enkele weken zomervakantie voor de deur kan het je zomaar gebeuren dat je voor je rust en ontspanning een boek pakt. Dat schijnt in ieder geval voor de wat jongere generatie vrij uniek te zijn. Al enige tijd wordt de term ontlezing daarop losgelaten. Dat is zoiets als een verminderde leeshonger. Alle leesaanmoedigingskaternen ten spijt.

Georg Lindhoud
14 July 2017 11:50Gewijzigd op 17 November 2020 02:05
beeld Fotolia
beeld Fotolia

Maar wat maakt dat lezen nu eigenlijk zo goed voor je is? Die vraag houdt menig wetenschapper ook bezig. Niet verbazend natuurlijk om te stellen dat lezen goed is voor je algemene ontwikkeling en je woordenschat. Thuis en op school lezen stimuleert en verrijkt het vocabulaire.

Een aardige berekening. Stel: een leerling leest 25 minuten per dag. De woordsnelheid is 200 woor- den per minuut. Dat gedurende veertig schoolweken in het jaar. Daarmee verwerkt deze leerling maar liefst 1 miljoen gedrukte woorden. Daar zullen 15.000 tot 30.000 onbekende woorden bij zitten. Onthoudt of leert de leerling 1 op de 20 hiervan, dan is de toename van de woordenschat per jaar 750 tot 1500 woorden.

Mocht de indruk ontstaan dat dit een zware opgave is, dan nog meer goed nieuws. Lezen vermindert stress. Door de geconcentreerde onderdompeling in een andere wereld vermindert je spierspanning en neemt je hartslag af. Zes minuten lezen per dag kan stress met 68 procent verminderen. Ter vergelijking: muziek luisteren levert 61 procent stressreductie op, gevolgd door het drinken van een kop koffie of thee (54 procent) en het maken van een wandeling (42 procent).

Zou het nog uitmaken of het een toegankelijk boek is of een zwaar literair werk? Ook daar is over nagedacht. Het lezen van literaire klassiekers en poëzie stimuleert het nadenken over je eigen situatie en helpt je soms dingen in een ander perspectief te zien. Zodoende wordt er gesproken over een therapeutische werking.

Daarmee schijn je vanzelf empathischer te worden. Door de confrontatie met andere gedachtegangen ga je als vanzelf beter begrijpen wat een ander drijft. Positieve bijwerking daarvan is weer dat je sociaal vaardiger wordt. Immers, je kunt je beter verplaatsen in een ander en dat maakt het gesprek weer gemakkelijker.

Wie leest, moet zich concentreren en daarmee worden je hersens ook getraind. Intellectuele oefening is net zo noodzakelijk voor het welbevinden van de hersens als lichamelijke oefening voor je gezondheid.

Er zijn nog meer positieve argumenten te noemen om lezen te stimuleren. Zo verbetert het je sociale status, vermindert het je onzekerheid en hebben specifieke doelgroepen zoals mensen met dementie hier baat bij.

Toch maar vroeg beginnen met voorlezen, taaluurtjes en begrijpend lezen. Want wie jong leest, wordt al lezende op deze leest geschoeid. beeld Fotolia

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer