Lijstverbinding definitief van de baan
De mogelijkheid voor politieke partijen om bij verkiezingen lijstverbindingen aan te gaan, is definitief van de baan.
De Eerste Kamer stemde dinsdag voor een wetsvoorstel dat de optie om lijstverbindingen aan te gaan, afschaft. Een motie van PvdA en ChristenUnie om geen onomkeerbare stappen te nemen, maar het functioneren van lijstverbindingen eerst te laten beoordelen door de staatscommissie parlementair stelsel, werd verworpen.
Dat gold ook voor een motie van de SGP die het kabinet verzocht om het van kracht worden van het wetsvoorstel uit te stel- len tot na de gemeenteraads- verkiezingen van volgend jaar.
SGP-senator Schalk toonde zich dinsdag teleurgesteld over de gang van zaken. „Jammer dat het zo gegaan is. Dit legt een grote werkdruk op lokale afdelingen van partijen die gewend waren lijstverbindingen aan te gaan. Zij moeten zich nu in korte tijd heroriënteren en besluiten of zij zelfstandig de verkiezingen ingaan of bijvoorbeeld kiezen voor het ineenschuiven van hun lijsten. Dat laatste kan natuurlijk, maar leidt wel tot complicaties. Dan moeten ook programma’s met elkaar gecombineerd worden en zijn er nieuwe discussies nodig over de volgorde van personen op de lijst. Volgens ons was dat alles niet nodig geweest als de landelijke politiek minder haast had gemaakt”, aldus Schalk
Het wetsvoorstel van het kabinet kreeg dinsdag in de Senaat de steun van VVD, PVV, D66, SP, PvdD en 50PLUS, samen goed voor 45 zetels. Het waren diezelfde fracties die tegen de moties van PvdA/ChristenUnie en SGP stemden. De optie om lijstverbindingen aan te gaan bestond sinds 1973.