Dringende oproep
Evangelicale leiders in de Verenigde Staten dringen er bij de regering-Trump op aan om geen Iraakse christenen meer uit te zetten. Sinds 2010 werden geen Irakezen meer teruggestuurd vanuit de VS. Maar de regering van president Trump is intussen weer begonnen Iraakse vluchtelingen uit te zetten, zo melden media in de VS.
De leiders van diverse evangelicale groeperingen en kerkelijke organisaties hebben eerder deze week een brief gestuurd aan minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid. Daarin vragen ze de uitzettingen te stoppen tot de Iraakse regering de bescherming van religieuze minderheden kan garanderen. De voorzitter van de ethische commissie van de Zuidelijke Baptisten, Russell Moore, noemt het terugsturen van Iraakse christenen zelfs niets minder dan een doodvonnis. Ook Franklin Graham, een bekende evangelist die over het algemeen positief is over de regering van Trump, is kritisch over de uitzettingen.
Door de oproep van christelijke leiders in de VS staat de moeilijke situatie van christenen in Irak weer even in de schijnwerpers. Alleen daarvoor is zo’n signaal al belangrijk. Veel te vaak wordt gedacht dat in het land waar IS zo verwoestend aanwezig is, de situatie in de meeste gebieden voor niet-moslims wel veilig is. Niets blijkt minder waar.
In het hele Midden-Oosten worden christenen bedreigd. Of het nu relatief rustige landen betreft als Saudi-Arabië of landen die verscheurd worden door oorlog, zoals Syrië, de situatie van christenen is er extreem moeilijk. Al veel langer is een uittocht aan de gang uit de regio waar het christendom zijn wortels heeft. Officieel zeggen regeringen christenen bescherming toe, maar in de praktijk blijken christelijke groepen niet zelden verpletterd te worden door het geweld. Ook als fundamentalistische moslims eigenlijk het vizier richten op geloofsgenoten die volgens hen niet recht in de leer zijn, vormen christenen niet zelden de zwakke plek die eerst wordt aangevallen. De situatie van de Kopten in Egypte maakt dat schrijnend duidelijk.
Dat christelijke leiders de regering-Trump oproepen met de situatie van de christenen in het land van herkomst rekening te houden, is een goede zaak. Hoe dan ook is het niet fraai dat een regering die zich zo graag en vaak beroept op haar christelijke fundament, moet worden opgeroepen christenen niet terug te sturen naar een land als Irak.
Trump en zijn vicepresident Pence zeggen dat hun strijd tegen het moslimsterrorisme bedoeld is om ervoor te zorgen dat islamisering van het christelijke Westen wordt voorkomen. Maar wat als de regering van Trump geen stappen zet om het terugsturen te voorkomen van christenen naar landen waar ze met de dood worden bedreigd? Moet dan niet worden geconstateerd dat blijkbaar alleen christenen in de VS beschermd moeten worden tegen de terreur van moslimfundamentalisten? In dat verband krijgt Trumps verkiezingsslogan ”America First” een wel bijzonder bittere bijsmaak.
De strijd voor het welzijn van eigen landgenoten mag nooit ten koste gaan van geloofsgenoten elders in de wereld.