Opinie

Column: Spinnen met de fidget spinner

Hoe simpel kan het zijn: een klein schijfje met kogellagers en wat uitstulpingen. Houd het vast tussen duim en wijsvinger, geef het een zetje en voilà: een sereen gezoem doet alle stress, angst en verveling bij kinderen in een handomdraai verdwijnen. Ideaal voor kinderen met ADHD of autisme. Ook alle andere kinderen varen er wel bij. Kijk, dát moeten we hebben!

Lydia van Arnhem-Slager
30 May 2017 13:59Gewijzigd op 17 November 2020 01:45
Leerlingen van de Calvijnschool in Veenendaal met de fidget spinner. beeld VidiPhoto
Leerlingen van de Calvijnschool in Veenendaal met de fidget spinner. beeld VidiPhoto

De aanbieders van fidget spinners doen het ons graag geloven. Elke leerkracht zou er blij mee moeten zijn, want kinderen nemen lesstof beter op als ze ondertussen hun spinner draaiende houden. Het mes snijdt aan twee kanten: ze houden ook de webshops draaiende. De levertijden lopen inmiddels op tot enkele weken. Wie al een tijdje op zijn gadget wacht, mag hopen dat de hype straks nog niet over zijn hoogtepunt heen is.

Deskundigen waarderen de rageobjecten verschillend. Waar de één onderschrijft dat friemelen goed is voor de concentratie, beweert de ander dat geen enkel mens zich op twee dingen tegelijk kan richten. Óf de lesstof krijgt de aandacht, óf de spinner.

De experts voor de klas merken in de praktijk veelal dat de concentratie van hun leerlingen eerder afneemt dan toeneemt. Toegegeven, het helpt dan misschien wel voor Piet, die toch altijd al iets te frunniken moet hebben. Maar 25 spinners in de klas, dat gaat onderhand op een wespennest lijken.

Wie toch enigszins coulant wil zijn, kan overwegen ze selectief toe te staan. Wel bij lessen waar vooral geluisterd moet worden; daardoor schijnen ze meer van de les te onthouden. Niet als ze moeten kijken of lezen; dan is de spinner slechts een bron van afleiding.

Veel rages hebben ook wel iets leuks in zich. Een vindingrijke leerkracht bedenkt er misschien wel een leuke uitdaging bij. Maar wie helemaal doordraait van het gesnor in de klas, kan ze natuurlijk gewoon verbieden. Voor deze leerkrachten is er ook goed nieuws: het waait echt weer over. Immers, wie kent de jojo en de plopper nog? En we vinden toch ook allang geen loomelastiekjes meer onder de tafeltjes?

Wie trouwens dacht dat de fidget spinner nieuw is in speelgoedland, vergist zich. Dit wiel werd in 1993 al uitgevonden door de Amerikaanse Catherine Hettinger. Zij bedacht het apparaatje voor haar onrustige dochter. Toen het speeltje ook bij anderen in trek kwam, vroeg ze patent aan. In 2005 gaf ze dat weer op; ze kon de jaarlijkse kosten ervoor niet langer opbrengen.

En zo’n tien jaar later groeit haar uitvinding uit tot een heus hebbedingetje in Amerika en ver daarbuiten. Erg zuur voor mevrouw Hettinger. Naar verluidt moet ze zelf de eindjes aan elkaar knopen, terwijl anderen nu garen spinnen bij haar uitvinding. Daar draait het uiteindelijk om.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer