Wantrouwen is prima middel tegen ransomware
Kwaadaardige software die na één klik de computer van slachtoffers vergrendelt. En boeven die losgeld eisen in ruil voor toegang. Enkele vragen over ransomware.
Wat is ransomware?
Ransomware is kwaadaardige software die zich op de computer van slachtoffers nestelt en deze vergrendelt. De ‘gijzelsoftware’ infiltreert de pc nadat de gebruiker op een linkje in een e-mail of op een website heeft geklikt. De computer springt op slot en op het scherm verschijnt een melding dat er losgeld (Engels: ransom, vandaar ransomware) moet worden betaald, compleet met betalingsinstructies. Vaak krijgt het slachtoffer slechts enkele dagen de tijd om het geld over te maken. De boeven ontvangen het bedrag het liefst in de vorm van digitale valuta, zoals bitcoin, wat opsporing bemoeilijkt.
Hoe kun je een aanval voorkomen?
● Vertrouw niemand. Dat klinkt nogal drastisch, maar werkelijk elke afzender kan besmet zijn. Te goed van vertrouwen zijn kan vervelende gevolgen hebben.
● Klik nooit op links en open nooit bijlagen in mails van onbekende afzenders. Benader bij twijfel het bedrijf dat zegt de afzender te zijn.
● Installeer goede antivirussoftware en houd deze up-to-date. Download en installeer nieuwe versies, negeer ze niet. Nog beter: schakel automatisch bijwerken in.
● Besturingssysteem Windows kent een optie om extensies van bestandsnamen weer te geven. Schakel deze in. Op deze manier is te zien om wat voor soort bestanden het gaat. Gooi bestanden met de extensie .exe, .vbs en .scr direct weg.
● Maak regelmatig een back-up van belangrijke bestanden, zoals foto’s en documenten. Bewaar deze reservekopie niet op de computer zelf, maar gebruik hiervoor een externe harde schijf.
Wat moet je doen als je pc is gegijzeld?
Betaal geen losgeld. Hoe aantrekkelijk dat ook mag lijken, dat is geen garantie voor een oplossing. Ontkoppel allereerst uw computer van internet om verdere verspreiding van de ransomware te voorkomen. Zet vervolgens de pc terug naar een systeemherstelpunt en doe altijd aangifte bij de politie.