Wetenschap & techniek

Microchip duizend keer sneller met nanoled

Door de almaar toenemende digitale communicatie loopt de bestaande techniek geregeld tegen zijn grenzen aan. Zo is het dataverkeer in chips nog altijd elektronisch, en de snelheid daarvan wordt steeds meer als knelpunt ervaren. De oplossing is een nanoled die data 1000 keer efficiënter doorstuurt.

Redactie wetenschap
7 February 2017 09:17Gewijzigd op 17 November 2020 00:38
beeld taringa.net
beeld taringa.net

Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben zo’n nanoledlampje ontwikkeld van slechts enkele honderden nanometers groot, kleiner dan een haar dik is. Ze publiceerden hun vondst maandag in het vakblad Nature Communications. Met de optische verbinding in chips –met minuscule lichtsignalen– kan dat energieverbruik fors naar beneden en de snelheid van het dataverkeer fors omhoog tot meerdere gigabits per seconde.

Indiumfosfide

Een nanoled kan gigabits per seconde doorsturen, terwijl de elektronische variant beperkt was tot enkele tientallen megabits per seconde. De onderzoekers pasten in de chips indiumfosfide toe, omdat het gebruikelijke silicium in chips niet geschikt is voor optisch dataverkeer.

De bestaande elektronische verbindingen in chips, zogeheten interconnects, verbruiken het leeuwendeel van de energie van chips. De led die de onderzoekers van TU Eindhoven hebben ontwikkeld, blijkt ook veel energie-efficiënter dan de huidige chips.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer