Buitenland

Dr. Jeffress vergelijkt Trump in preek met Nehemia

De keus van Donald Trump om dr. Robert Jeffress, een vooraanstaand baptisten predikant uit Dallas, te vragen voor de gebedsdienst voorafgaand aan de inauguratie, heeft bij diverse godsdienstige groepen en de homobeweging in de VS veel protest opgeroepen.

Redactie buitenland
21 January 2017 09:17Gewijzigd op 17 November 2020 00:27
Dr. Robert Jeffress. beeld EPA
Dr. Robert Jeffress. beeld EPA

Jeffress hield een korte preek over de geschiedenis van Nehemia. In een toelichting zei hij hiervoor gekozen te hebben om de overeenkomst tussen Trump en de oudtestamentische leider. „Nehemia wilde de veiligheid van Jeruzalem vergroten door een muur te bouwen. Trump wil de verdediging van ons land ook verbeteren.”

Hoewel de traditionele gebedsdienst een privékarakter draagt, viel de keus van Trump voor Jeffress bij moslims, mormonen en homoseksuelen verkeerd vanwege uitspraken van de voorganger uit het verleden. Zowel de islam als de mormoonse godsdienst noemde hij „leringen uit de afgrond van de hel.” De Rooms-Katholieke Kerk bestempelde Jeffres ooit als een werktuig van satan en Obama verweet hij de wegbereider te zijn van de antichrist. Homoseksualiteit ziet hij als een kwaad dat te overwinnen is. In het verleden heeft hij zijn gemeente meer dan eens wel gevraagd aandacht en zorg te geven aan mensen die strijden met homoseksuele gevoelens.

Trump verklaarde Jeffress te hebben gevraagd vanwege de goede persoonlijke contacten met deze predikant van de Zuidelijke Baptisten. De voorganger sprak zich al vroeg uit voor de kandidatuur van Trump en is lid van de evangelicale adviesraad die de president vorig jaar in het leven riep.

De Amerikaans-islamitische raad noemt het „symptomatisch” dat Trump Jeffress koos. „Het past in de islamofobe sfeer die binnen de nieuwe regering heerst”, zegt woordvoerder Ibrahim Hooper.

Namens de homobeweging sprak Ross Murray er spijt en verontrusting over uit dat Trump zich zo goed verhoudt tot een predikant voor wie „een aversie jegens homoseksuelen het handelsmerk is.”

Dat Jeffress zijn preek kon houden in de St. John’s Epsicopal Church, tegenover het Witte Huis, is opmerkelijk. De gemeente staat bekend als uiterst tolerant tegenover homoseksuelen en aanhangers van andere religies.

De gebedsdienst werd bijgewoond door de president en de vicepresident met hun vrouwen. Zij waren in het gezelschap van 300 genodigden, onder wie vooraanstaande evangelicals zoals dr. Dobson en Franklin Graham.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer