‘Positie maaltijdbezorgers wordt steeds slechter’
Maaltijdbezorgbedrijven drukken hun bezorgers steeds verder in het nauw. Daarover trekt FNV aan de bel. Volgens de vakbond wordt de positie van maaltijdbezorgers steeds slechter.
„Oorzaken zijn onder meer het eenzijdig opleggen van nieuwe regels door de platforms en een overheid die bestaande regelgeving omtrent schijnzelfstandigheid niet handhaaft”, zegt Marije Ottervanger, campagneleider platformwerk bij FNV. „Het is echt onbegrijpelijk dat de minister niet allang heeft ingegrepen.”
Sinds Deliveroo in 2018 alle bezorgers dwong om zzp’er te worden, zijn de verdiensten van hun bezorgers volgens de bond ook steeds lager geworden. „Drie jaar geleden had het merendeel van de maaltijdbezorgers nog enige zekerheid, door bijvoorbeeld een arbeidscontract. Nu zijn de bezorgers schijn-zzp’ers die ook nog eens minder zijn gaan verdienen.”
Ottervanger benadrukt dat de maaltijdbezorgers in de praktijk helemaal niet zelfstandig zijn. „Ze kunnen niet onderhandelen over hun tarief en het platform houdt bij hoe het werk wordt gedaan en bepaalt wie het werk doet.”
De vakbond sprak met honderden maaltijdbezorgers en analyseerde de inkomensgegevens. Zo heeft FNV berekend dat platforms zo’n 54 miljoen euro per jaar besparen op arbeidskosten door de constructie met schijn-zzp’ers. De platforms hoeven hierdoor geen cao-loon te betalen en geen sociale premies af te dragen. Ook betalen ze volgens FNV flink minder belasting.