Marokko op ramkoers met onafhankelijkheidsbeweging Polisario
Een Marokkaanse operatie om „banditisme” aan te pakken heeft de spanning in de Westelijke Sahara doen oplopen. Marokko zegt een eind te willen maken aan een blokkade van vrachtwagens. Onafhankelijkheidsbeweging Polisario reageerde woest. Een hoge functionaris van die groep zei dat het Marokkaanse besluit het einde betekent van de dertig jaar oude wapenstilstand in het gebied.
Tussen het Polisario Front en Marokko is formeel al sinds 1991 een bestand van kracht. Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu dat strijders van Polisario zich schuldig maken aan criminele activiteiten, voertuigen tegenhouden en waarnemers lastigvallen van VN-macht MINURSO.
Een bron binnen de Marokkaanse overheid zegt dat een groep van zo’n zeventig gewapende mannen al weken vrachtwagens aanvalt en zich bezighoudt met afpersing. Daardoor zouden meer dan honderd bestuurders zijn gestrand in het grensgebied met Mauritanië.
De Marokkaanse operatie zou bedoeld zijn om te garanderen dat ongehinderd gereisd kan worden tussen gebieden die worden gecontroleerd door Marokko en Mauritanië. „Dit is geen offensieve actie”, benadrukte minister van Buitenlandse Nasser Bourita tegenover AFP.
Polisario zegt het Marokkaanse optreden wel degelijk als „agressie” te zien. „De oorlog is begonnen, de Marokkaanse kant heeft het bestand beëindigd”, reageert Mohamed Salem Ould Salek, de minister van Buitenlandse Zaken van de door Polisario uitgeroepen Sahrawi Arabische Democratische Republiek.
De Westelijke Sahara maakte voorheen deel uit van het Spaanse koloniale rijk. Inmiddels heeft Marokko het grootste deel van het gebied in handen. Polisario opereert vooral vanuit dunbevolkte woestijngebieden. Vredesmacht MINURSO patrouilleert al tientallen jaren in een bufferzone tussen de twee partijen.