Wisselvallig beeld bij slot Wall Street
De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag verdeeld de dag uitgegaan. Als gevolg van het positieve nieuws van maandag over het nieuwe coronavaccin van farmaceut Pfizer stijgen bedrijven die hard door de coronacrisis getroffen werden. Tegelijkertijd hebben bedrijven die floreerden tijdens de crisis, waaronder techbedrijven, het nu zwaar. Ook gaat de aandacht uit naar Amazon dat op de korrel wordt genomen door de Europese Commissie.
De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent hoger op 29.420,92 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,1 procent naar 3545,53 punten en techbeurs Nasdaq verloor 1,4 procent tot 11.553,86 punten.
Brussel heeft een formele klacht ingediend tegen Amazon (min 3,5 procent) wegens verdenking van concurrentievervalsing. De Europese Commissie is bezorgd over de manier waarop het webwinkelconcern omspringt met externe verkopers die via sites van het techbedrijf hun producten verkopen. Als Amazon schuldig wordt bevonden kan de commissie een miljardenboete opleggen.
Meer techfondsen staan in de belangstelling. Zo heeft Apple (min 0,3 procent) de eerste computers gepresenteerd met zelfontworpen ARM-chips. Het gaat om een MacBook Air-laptop, een MacBook Pro-laptop en de Mac Mini-desktopcomputer.
Alibaba houdt zijn Singles Day en zette in het eerste halfuur al voor zo’n 48 miljard euro aan spullen om. Het aandeel Alibaba, dat ook een notering heeft in New York, daalde 8,3 procent.
Daarnaast hebben huizenbouwer DR Horton en maker van vleesvervangers Beyond Meat kwartaalresultaten gepubliceerd. DR Horton steeg ruim 9 procent, Beyond Meat leverde zo’n 17 procent in.
Inmiddels is ook duidelijk dat een coronabehandeling van farmaceut Eli Lilly (plus 3 procent) noodtoestemming heeft gekregen van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA om te worden gebruikt. De therapie met antilichamen zou leiden tot minder ziekenhuisopnames bij mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus.
De euro was 1,1809 dollar waard, gelijk aan de stand bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent duurder op 41,39 dollar. Brentolie kostte 2,9 procent meer op 43,64 dollar per vat.