31 jaar na de val van de Muur: een terugblik
Het is deze week 31 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Reden om een tijdlijn te maken over de scheidslijn die de grens tussen Oost en West markeerde.
Na de Tweede Wereldoorlog wordt Duitsland in twee delen gedeeld. Omdat de vroegere hoofdstad van Duitsland, Berlijn, in het Oost-Duitse gebied ligt, wordt ook die stad in tweeën gesplitst. Omdat sinds de Tweede Wereldoorlog 1,6 miljoen Oost-Duitsers het Oosten met het Westen hebben verruild, wil Oost-Duitsland (DDR) de grens sluiten. Onder die 1,6 miljoen vluchtelingen zijn veel hoger opgeleiden; precies de mensen die de communisten nodig hebben om de concurrentie met het steeds welvarender West-Duitsland aan te kunnen.
Nadat de Muur gebouwd is, komt deze onder veel kritiek te staan van het Westen. Onder andere de Amerikaanse president John F. Kennedy geeft een speech die de wereld overgaat.
De zomer van 1989 zorgt voor reuring in de Sovjet-Unie. Terwijl in Duitsland grote demonstraties toenemen, is de Sovjet-leider Gorbatsjov bezig de Sovjet-Unie te hervormen. De DDR komt in financiële moeilijkheden en vraagt Moskou om hulp. De Russen laten echter niets van zich horen.
Tijdens een persconferentie op 9 november 1989 maakt DDR-politicus Günther Schabowski per abuis (vanaf 0:25) bekend dat de grenzen per direct open gaan. Als gevolg daarvan gaan duizenden mensen de straat op, naar de Muur. De verbouwereerde grenswachten laten ze door; het IJzeren Gordijn is gevallen.
Klik op de foto om de fotoserie te starten.