PostNL in de uitverkoop op groen Damrak
PostNL was maandag de negatieve uitschieter op een verder positief gestemde Amsterdamse beurs. Beleggers waren duidelijk niet tevreden over het kwartaalbericht van het postbedrijf. Over de gehele linie gingen de Europese beurzen omhoog. Beleggers wisten onder meer moed te putten uit positieve industriecijfers uit China en Europa. Ook werd uitgekeken naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op dinsdag.
PostNL (min 6,2 procent) was hekkensluiter bij de middelgrote fondsen aan het Damrak. De post- en pakketbezorger boekte ook in het derde kwartaal meer omzet. De groei was vooral te danken aan de pakketdivisie, die blijft profiteren van de coronacrisis. Volgens analisten viel de winstgevendheid echter lager uit dan verwacht.
Gestuwd door flinke koerswinsten bij fondsen als Shell en ING, met plussen van bijna 5 en een kleine 6 procent, ging de AEX-index wel flink omhoog. De Amsterdamse hoofdindex eindigde 1,9 procent in de plus op 543,91 punten. De MidKap steeg 2 procent tot 791,47 punten. Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 2,1 procent aan.
Kiadis Pharma werd daarnaast fors meer waard, dankzij een overnamebod van de Franse farmaceut Sanofi. De biotechnoloog schoot op de lokale markt bijna 250 procent omhoog. Sanofi wil de onderneming overnemen voor 308 miljoen euro. Het bestuur van Kiadis staat achter het bod van de Franse farmaceut. Ook biotechnoloog Pharming profiteerde van het overnamenieuws in de sector en was koploper in de MidKap met een plus van 7,6 procent.
Air France-KLM won uiteindelijk 5 procent, na een fors openingsverlies. Luchtvaartmaatschappij KLM slaagde er dit weekend niet in van alle vakbonden toezeggingen te krijgen dat ze akkoord gaan met langere periodes van loonmatigingen. Die toezeggingen zijn nodig om het tweede deel van het steunpakket van de Nederlandse overheid te ontvangen.
Verder klom speciaalchemiebedrijf Corbion 7 procent na een goed ontvangen handelsbericht. Elders in Europa gaven ook nog diverse bedrijven een kijkje in de boeken. In Londen steeg Ocado 8 procent. De Britse onlinesupermarkt verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar. Ryanair klom bijna 5 procent in Dublin, ondanks een halfjaarverlies van de Ierse luchtvaartmaatschappij.
De euro was 1,1633 dollar waard, tegenover 1,1651 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 36,22 dollar. Brentolie kostte ook 1,2 procent meer, op 38,38 dollar per vat.