Economie

Van der Knaap steekt „voelhorens” uit

DEN HAAG (ANP)– Premier Balkenende moet de regie nemen in het conflict tussen vakbeweging en kabinet. Die boodschap heeft staatssecretaris Van der Knaap dinsdag gehad in zijn „verkennende” gespreken met de sociale partners.

12 October 2004 19:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

Van der Knaap ontving dinsdag achtereenvolgens bestuurders van de vakcentrales CNV, MHP en van werkgeversorganisatie MKB–Nederland. Maandag had hij al gesproken met de FNV en ondernemersorganisatie VNO–NCW.

Van der Knaap moet zijn „voelhorens” uitsteken om te zien of kabinet en sociale partners weer met elkaar in gesprek kunnen komen, zo legde vice–premier Zalm dinsdag in de Tweede Kamer uit. De staatssecretaris doet dat op verzoek van minister De Geus van Sociale Zaken. Hij heeft volgens Zalm „een losse opdracht”.

Zalm verwacht dat Van der Knaap eind van deze week verslag uitbrengt aan De Geus, hemzelf en premier Balkenende. De vice–premier noemde het schadelijk dat de verkenningspoging in de publiciteit is gekomen, waardoor er een „hype” is ontstaan. „Om effectief te zijn moet zoiets in stilte gebeuren.”

Dat vindt ook MKB–voorzitter L. Hermans, die eerder dinsdag forse kritiek uitte op de manier waarop het kabinet opereert in het conflict met de vakbeweging. Het conflict vormt een bedreiging voor het herstel van de economie, aldus Hermans.

Vakcentrale CNV pleitte bij Van der Knaap voor bemiddeling door SER–voorzitter Wijffels. „Maar dan moet het kabinet niet vooraf allerlei voorwaarden stellen”, zei bestuurder R. van Splunder.

De acties en stakingen die de vakcentrales tegen het kabinetsbeleid hebben aangekondigd, vormen een „gigantisch probleem voor het bedrijfsleven, zei Hermans. Alleen al de staking in het openbaar vervoer op donderdag levert een forse schadepost op.

Steeds meer vervoersbedrijven kondigen aan dat zij hun schade willen verhalen op de vakbonden. Maandag gaven Connexxion, BBA en Arriva al aan dat zij waarschijnlijk miljoenen euro’s van de bonden gaan eisen. Dinsdag voegde railvervoerder Railion zich daarbij. Als de onderneming donderdag niet kan rijden, bedraagt de schade ongeveer 1 miljoen euro.

De 24–uursstaking in het openbaar vervoer is gericht tegen het sociaal beleid van het kabinet en met name tegen de kabinetsplannen met VUT en prepensioen, en de WAO. Zij treft de spoorwegen en het streekvervoer. Ook komt in diverse steden het stadsververvoer stil te liggen. In Rotterdam, Groningen, Nijmegen en Maastricht rijdt het stadsvervoer de hele dag niet. In Utrecht rijden tussen 10.00 uur en 14.00 uur geen trams en bussen.

In Amsterdam en Den Haag rijdt het openbaar vervoer wel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer