Olie- en gasconcern Shell komt uit de rode cijfers
Olie- en gasconcern Shell heeft in het afgelopen kwartaal een winst behaald, na een megaverlies in de voorgaande periode. Het bedrijf zette veel minder afschrijvingen in de boeken en wist te profiteren van kostenbesparingen en aantrekkende olieprijzen. Ten opzichte van een jaar geleden was wel sprake van een scherpe daling van het resultaat.
Het nettoresultaat bedroeg 489 miljoen dollar, omgerekend zo’n 416 miljoen euro. Dat was nog een min van meer dan 18 miljard dollar in het tweede kwartaal, wat het grootste verlies voor Shell ooit was. In het derde kwartaal van 2019 werd een nettowinst geboekt van 5,9 miljard dollar.
De aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), de belangrijkste winstgraadmeter voor Shell, kwam uit op 955 miljoen dollar. Dat was 638 miljoen dollar in het tweede kwartaal en bijna 4,8 miljard dollar een jaar eerder. De totale omzet lag op 44,7 miljard dollar tegen 32,5 miljard dollar in de voorgaande periode en 89,5 miljard dollar een jaar terug.
De olieprijzen lagen in de afgelopen periode wat minder laag dan in het tweede kwartaal, geholpen door het voorzichtige herstel van de wereldeconomie van de coronacrisis. Vergeleken met een jaar geleden staan de prijzen nog wel duidelijk onder druk door de coronacrisis. Shell gaf verder aan last te hebben gehad van orkanen in de Golf van Mexico die de productie verstoorden.
Shell maakte in september bekend dat 7000 tot 9000 banen worden geschrapt om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. Het banenverlies moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar. In het handelsbericht werden geen nadere details gemeld over deze herstructureringsplannen.
Bij het Brits-Nederlandse concern werken wereldwijd ongeveer 83.000 werknemers, waarvan 9000 in Nederland. Shell komt op 11 februari met een uitgebreide strategische update.
Tevens kondigde Shell aan het kwartaaldividend te gaan verhogen. Eerder dit jaar werd het dividend juist nog verlaagd in verband met de malaise in de oliesector door de virusuitbraak.