Rusland: Zinloos om verder te praten met Nederland over MH17
Rusland wil niet verder praten met Nederland en Australië over het neerhalen van vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het zinloos om het overleg voort te zetten. De twee gesprekspartners zijn volgens Moskou niet geïnteresseerd in de waarheid.
Het Russische ministerie verwijt Nederland en Australië dat ze Rusland wilden laten aanwijzen als de schuldige partij, schrijft de Russische nieuwssite RT. Rusland heeft altijd ontkend dat het iets te maken had met het drama in 2014.
Nederland besloot dit jaar om Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te dagen om zijn rol in het neerhalen van MH17. „Dergelijke onvriendelijke stappen door Nederland maken het drielandenoverleg en onze deelname daaraan zinloos”, citeert RT uit een verklaring van het Russische ministerie.
Mes in de rug
„Dit eenzijdige besluit is zeer consistent”, zegt bestuurslid Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17. „Rusland weigert alle vorm van medewerking aan de oplossing van de MH17-problematiek. Die tegenwerking houdt nooit op. We merken dat bij het strafproces, bij de procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Rusland blijft tegenwerken en dat is om moedeloos en boos van te worden. Dit verbaast dus niet, maar stelt wel teleur.” Hij noemt het „verwerpelijk dat Rusland zo blijft tegenhouden dat de waarheid boven tafel komt. Een klap in het gezicht, zo niet een mes in de rug van nabestaanden.”
De stichting hoopt dat Nederland deze stap niet zonder gevolgen laat. „Als diplomatieke gesprekken niet helpen dan moeten ze de zaak voorleggen aan een hoger gerechtshof. Het kan niet zo zijn dat een dikke vinger wordt opgestoken naar Nederland en de nabestaanden en dat dat zonder gevolgen blijft.”
Buk-raket
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt, boven het oosten van Oekraïne werd de Boeing 777 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.
In Oost-Oekraine was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen. Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergeschoten, afkomstig uit Rusland.