Prijs van dure appartementen gedaald
De prijs van een appartement is het afgelopen kwartaal iets gedaald. Een appartement werd 0,8 procent goedkoper en kostte gemiddeld 154.000 euro. De druk op de prijzen kwam van de duurdere appartementen. Dat zei voorzitter O. Smit van de makelaarsvereniging NVM donderdag in een toelichting op de cijfers over de woningmarkt.
„Voor de goedkopere appartementen moeten mensen nog ongelooflijk snel handelen", aldus Smit. De scherp geprijsde appartementen, waarin vooral starters interesse tonen, hebben geen last van de prijsdruk.
Gemiddeld moesten kopers het afgelopen kwartaal iets meer betalen voor een woning. De doorsneeprijs van een huis steeg ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 procent en kwam daarmee op 217.000 euro te liggen.
De cijfers bevestigen volgens de NVM–voorzitter dat de Nederlandse woningmarkt in rustig vaarwater blijft. „Het is een stabiele markt en daar zijn wij tevreden mee." De makelaars verwachten dat de prijs van een woning ook het lopende kwartaal mondjesmaat zal stijgen. Over heel het jaar zullen de huizenprijzen naar verwachting sneller stijgen dan de inflatie. In de periode van januari tot en met september is een woning al 1,9 procent duurder geworden.
Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis komt naar voren dat ook het vertrouwen dat consumenten in de woningmarkt hebben, vrij constant is. Huizenbezitters maken zich wel wat zorgen over hun financiële situatie en de gestage prijsstijgingen van huizen. Onder meer de lage hypotheekrente maakt weer veel goed.
Het derde kwartaal is doorgaans een slappe tijd voor de makelaars. In de vakantieperiode „zijn mensen met hele andere zaken bezig", aldus NVM–voorzitter Smit. Daardoor kwam het aantal verkochte woningen ook wat lager uit dan in het tweede kwartaal. Dat gold vooral voor de appartementen. Omdat er in de zomer ook minder woningen te koop werden gezet, bleef het huizenaanbod nagenoeg gelijk.
De prijsstijgingen van woningen verschillen per regio. De stijging bleek het afgelopen kwartaal het sterkst in de stad Groningen, waar een huis gemiddeld 2,2 procent duurder werd. In Zuid–Limburg kwam de gemiddelde huizenprijs niet in beweging.
Opvallend is verder dat vrijstaande woningen meer dan 2 procent duurder werden. De voorgaande kwartalen stond de markt voor vrijstaande koopwoningen onder druk.