„Bijbel vraagt ons extra mijl met elkaar te gaan”

29 September 2020 12:32Gewijzigd op 16 November 2020 20:31

Diaken G. Veuger (Zwolle) vindt uitstel een „zwaktebod.” Hij verwacht dat er over drie jaar geen eenstemmig besluit ligt.

Ds. A. D. Fokkema (Kerkwerve) sluit zich aan bij onder anderen ds. A. van der Zwan en ds. W. A. Capellen, die uitstel van een besluit afwijzen.

Ouderling A. Kok (Veenendaal): „Zijn onze kerken gediend met uitstel tot 2023 of, gezien de omstandigheden, misschien wel tot 2024? Laten we eraan werken om alles deze synode af te ronden. Dat wordt van ons verwacht.”

Dr. A. Versluis (Ede) pleit ervoor om naar de manier van vergaderen te kijken, zodat de synode verder kan. Bijvoorbeeld op een ruimere locatie of digitaal.

Hij noemt het voorstel om de plaatselijke kerken te raadplegen over vrouw en ambt een „novum.” En gaat die niet functioneren als een soort referendum?

Ds. H. K. Sok vindt dat de synode nu beslissingen moet nemen ten aanzien van vrouw en ambt en de relatie met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken. „Er is al zo vaak opgeroepen tot onderlinge gesprekken. Die hebben ons niet verder gebracht. Het is niet realistisch om te denken dat dergelijke gesprekken de kloof overbruggen. We verstaan elkaar niet meer.”

Kerken die niet bereid zijn zich aan de landelijke afspraken te houden, moeten volgens hem de „consequenties” dragen. „Als we iets zonde noemen, moeten er maatregelen volgen.”

Ouderling W. Hijmissen (Lelystad) vraagt aandacht voor de gemeenten die hebben besloten de ambten voor vrouwen open te stellen en nog wachten op een synodebesluit. Of gemeenten die vrouwen in het ambt een zonde noemen. „Moeten zij nog drie jaar wachten?”

Toch wil hij de „pauzeknop” langer indrukken. „De Bijbel vraagt ons een extra mijl met elkaar te gaan.”

Ds. J. Oosterbroek (Kantens) vindt dat de kerken samen moeten zoeken naar hoe ze verder kunnen.

Ds. G. R. Procee (Middelharnis) wil voortbouwen op de bestaande rapporten en „duidelijkheid scheppen.”

Ds. N. C. Smits (Purmerend) geeft aan dat hij vóór de synode geen voorstander van vrouwelijke ambtsdragers was. „Nu staat mijn naam onder het minderheidsrapport. Dit zijn vraagstukken die om intensieve overdenking vragen en tijd nodig hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer