Google-moeder schikt in rechtszaak om seksuele intimidatie
Het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft een schikking ter waarde van 310 miljoen dollar getroffen in een rechtszaak wegens wangedrag door leidinggevenden bij het bedrijf. Aandeelhouders beschuldigden de zoekmachinegigant ervan verkeerd te hebben gehandeld na aanwijzingen van seksuele intimidatie op de werkvloer. Het technologieconcern belooft nu meer te doen tegen misstanden.
Aandeelhouders klaagden Alphabet aan nadat er grote commotie was ontstaat rond een gouden handdruk voor Andy Rubin. Rubin, die het Android-besturingssysteem ontwikkelde, kreeg bij zijn vertrek een bonus van 90 miljoen dollar mee. Dat terwijl er een onderzoek wegens seksuele intimidatie tegen hem liep. Ook andere leidinggevenden kregen ondanks misbruikklachten fikse bonussen mee bij hun vertrek.
De kwestie leidde tot veel onvrede bij personeel van het bedrijf. Duizenden Google-medewerkers liepen in 2018 uit protest weg van hun werkplek, om duidelijk te maken dat ze meer actie van de top eisten.
In de schikking belooft Alphabet een onafhankelijke commissie op te zetten die toeziet op de juiste afhandeling van klachten over intimidatie. Daarnaast wordt het Google-werknemers verboden een relatie aan te gaan met ondergeschikten, terwijl dit eerder allen “sterk ontmoedigd” werd.
Het staat alle Alphabet-medewerkers nu ook vrij om naar de rechter te stappen voor klachten over wangedrag, terwijl eerder beleid hen voorheen verplichtte zulke klachten via private bemiddeling op te lossen. Die verplichting werd binnen Google al eerder opgeheven, maar verdwijnt nu ook bij andere Alphabet-bedrijven als Waymo.
De 310 miljoen euro besteedt Alphabet aan projecten voor meer diversiteit en gelijkheid. Ook gaat er geld naar programma’s voor een respectvollere cultuur op de werkvloer en bredere toegang tot IT-onderwijs.