Kwart van 470 aangespoelde grienden in Tasmanië gered
Van de honderden grienden die zijn gestrand bij het Australische eiland Tasmanië is ongeveer een kwart gered. Reddingswerkers zijn nu begonnen de aangespoelde walvisachtigen zonder uitzicht op bevrijding uit hun lijden te verlossen.
Sinds maandag is een grote groep van 470 grienden gestrand aan de westkust van Tasmanië. Zeker 380 van hen zijn al gestorven en verwacht wordt dat het aantal zal oplopen nu de tijd voor veel dieren begint te dringen. Reddingswerkers hebben tot nu toe zo’n 88 grienden weten te redden, maar moeten nu harde keuzes maken in welke dieren nog in aanmerking komen voor redding.
„Het is emotioneel”, vertelt redder Sam Thalmann. „Er zwemmen dieren rond, ze zingen. We zien de connecties en de onderlinge banden tussen hen.” Grienden, die tot zes meter lang kunnen worden en gemiddeld een ton wegen, staan erom bekend uiterst sociale wezens te zijn. Sommige dieren hebben geprobeerd om terug te keren naar hun familie nadat ze zijn bevrijd, waardoor ze voor de tweede keer strandden.
Het is de eerste keer in de Tasmaanse geschiedenis dat zo’n groot aantal grienden vast is komen te zitten aan de kust. De oorzaak is nog onbekend. Onderzoekers hebben gesuggereerd dat de grienden van hun route zijn geraakt toen ze werden aangetrokken door voedsel in de buurt van de kustlijn, of door één of twee verdwaalde walvissen te volgen.
De Tasmaanse milieubioloog Kris Carlyon zei dat het een „natuurlijke gebeurtenis” was. In het zuiden van Australië en ook het naburige Nieuw-Zeeland komen strandingen vaker voor.