Binnenland

Leeuwarden sluit dossier over Eringa

De gemeenteraad van Leeuwarden laat het college van burgemeester en wethouders niet vallen over de trouwambtenaar die weigert homostellen te trouwen. Daarmee wordt het dossier-Eringa definitief gesloten.

Regioredactie
7 October 2004 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

Fractievoorzitter A. Dikken van de PvdA zei woensdag dat zijn fractie het beleid van B en W zal steunen. Het college liet vorige week weten dat trouwambtenaar N. Eringa-Boomgaardt tot 2015 mag aanblijven. De burgemeester en wethouders zien geen juridische mogelijkheid van Eringa-Boomgaardt af te komen. Daarmee ging het college voorbij aan de wens van de gemeenteraad. De raad wil namelijk dat de gereformeerde ambtenaar per 1 januari 2005 weggaat.

De PvdA, PAL/GroenLinks, D66, SP en FNP, een raadsmeerderheid, komen maandag met een nieuwe motie over de kwestie. Wat daar in staat wil Dikken nog niet zeggen. „Wij kunnen eigenlijk niet zo veel meer”, aldus de fractievoorzitter van de PvdA.

Daarmee lijkt de zaak te zijn gesloten en lijkt er tevens een einde te komen aan een jarenlange discussie over de gewetensbezwaren van Eringa-Boomgaardt. Een principe-uitspraak van een bestuursrechter blijft daardoor echter uit. Die zou duidelijkheid moeten geven over de vraag of ambtenaren van de burgerlijke stand die voor de invoering van het homohuwelijk in dienst zijn getreden bij een gemeente, mogen weigeren homostellen te trouwen.

CU-raadslid A. Stoker geeft aan blij te zijn met het collegebesluit om de ingediende motie om de trouwambtenaar af te zetten, niet uit te voeren. Hij vindt echter dat fractievoorzitter Dikken nu zelf haar consequenties moet nemen. „Zij heeft laten weten het besluit van Eringa om niet door te procederen tot de hoge bestuursrechter, geen principiële daad te vinden. Ik op mijn beurt ben nu erg benieuwd of Dikken zelf wel principieel zal blijken te zijn. Wanneer ze dat is, wat ze zelf suggereert, moet ze het college hierover laten vallen. Als een door mij ingediende motie zo’n brede steun zou krijgen van de raad, en dan toch zou worden wordt uitgevoerd door het college, zou ik dat niet zomaar laten gebeuren.”

Toch verwacht Stoker niet dat Dikken maandag tot een dergelijk besluit zal overgaan. „Dat zou buitengewoon dom zijn.”

De beslissing van het college heeft volgens het CU-raadslid verstrekkende gevolgen. „Niet alleen mag in het vervolg een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in Leeuwarden niet worden ontslagen vanwege gewetensbezwaren, het aannemen van de motie impliceert ook dat weigering op deze grond bij een aanname in het vervolg niet meer is toegestaan. Ik ben dus 100 procent tevreden. Wanneer Eringa-Boomgaardt echter had doorgeprocedeerd en had gewonnen, was er voor het gehele land een precedent geschapen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer