Economie

„Waterschapslasten huishoudens stijgen door oneerlijk stelsel”

Huishoudens zijn steeds meer geld kwijt aan waterschapslasten. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is het stelsel waarop de lasten berekend worden oneerlijk en betalen bedrijven niet hun eerlijke deel.

Redactie economie
23 September 2020 16:58Gewijzigd op 16 November 2020 20:27
beeld ANP, Joël van Houdt
beeld ANP, Joël van Houdt

Voor de berekening van de waterschapsheffingen wordt gekeken naar de WOZ-waarde van woningen en bedrijfspanden. Huiseigenaren zien de waarde van de woning de laatste tijd sterk oplopen. Dit terwijl de WOZ-waarde van bedrijfspanden in doorsnee sterk achterblijft. Dat zorgt volgens de VEH voor scheve verhoudingen.

Volgens de vereniging van huiseigenaren betalen huishoudens nu al gemiddeld 80 procent van de totale watersysteemheffing. Blijft het beleid zoals het nu is, dan zullen de verhoudingen nog veel schever komen te liggen, zo wordt gewaarschuwd.

De gemiddelde waarde van een woning steeg dit jaar met bijna 9 procent. De WOZ-waarde van bedrijfspanden steeg in de periode met 1 procent. In de voorbije vijf jaar was volgens de VEH bij woningen een stijging van de waarde met gemiddeld 26 procent te zien tegen een daling van de waarde van bedrijfsvastgoed met 3 procent.

Volgens de VEH zouden voor huizen en bedrijfspanden andere tarieven moeten gelden. Het belastingstelsel van de waterschappen wordt momenteel door de Unie van Waterschappen herzien. Volgens de VEH een mooi moment om deze weeffout in het stelsel aan te pakken.

De Unie van Waterschappen vindt dat de VEH nogal voorbarig is met de conclusie dat geen gehoor wordt gegeven aan het geluid van de huiseigenaren. De inbreng van de VEH wordt net als voorstellen van andere partijen besproken.

Op 11 december dit jaar wordt door de Ledenvergadering van de Unie definitief een klap gegeven op het pakket aan plannen. De Unie legt verder uit dat voor aanpassingen van het stelsel een wetswijziging nodig is.

De Algemene Waterschapspartij (AWP) weet nu al dat de Unie van Waterschappen aan de weeffout van de tarieven voor huizen versus bedrijven niets gaat veranderen. „Het is één van de twee grootste pijnpunten en die vallen buiten de opdracht van de commissie die aanpassing van het belastingstelsel onderzoek”, zeggen voorzitter Ron van Megen en vice-voorzitter Hans Middendorp van de AWP. Zij zijn het er niet mee eens dat die pijnpunten worden doorgeschoven naar de toekomst. „De Unie van Waterschappen moet de opdracht verbreden.”

Het andere pijnpunt dat doorgeschoven wordt, is volgens de AWP de zuiveringsheffing op basis van het aantal personen per huishouden.

„De commissie onder leiding van voormalig staatssecretaris Snel mag van de Unie alleen kijken naar het effect van de waterschapsbelasting voor wegen op de tarieven van de boeren. En in de verbeteringsvoorstellen mogen de nieuwe tarieven voor boeren en bedrijven niet afwijken van de oude. Terwijl de inwoners van Nederland 80 procent van de watersysteemheffing betalen – en boeren en bedrijven elk maar 10 procent. En elk jaar betalen de burgers weer een iets groter deel van de waterschapslasten dan het jaar daarvoor. Daarom wordt het tijd dat de pijnpunten van de burgers ook worden opgelost!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer