Economie

Duitsland leent volgend jaar 96 miljard om coronacrisis

De Duitse regering verwacht volgend jaar nog eens 96 miljard euro te lenen om de economische schade van de coronacrisis te beperken. Door die extra schulden, die in de conceptbegroting voor 2021 worden aangekondigd, overschrijdt het kabinet de in Duitse de grondwet verankerde „schuldenrem”.

ANP/DPA
23 September 2020 13:19Gewijzigd op 16 November 2020 20:27

Duitsland tastte dit jaar al diep in de buidel voor coronasteun. De regering zette een groot steunpakket op, dat er onder andere voor zorgde dat banen behouden bleven te midden van de ergste economische krimp ooit gemeten. Minister van Financiën Olaf Scholz denkt dat de uitgaven volgend jaar bijna 20 procent lager zullen zijn. Toch investeert Berlijn dan nog fiks meer in infrastructuur, de overgang naar duurzame energie en sociale maatregelen.

Het doel van die extra uitgaven is om „de basis te leggen voor houdbare en sterke economische groei in Duitsland, zodat Duitsland snel en sterk uit de crisis komt”.

De grondwettelijke schuldenrem bepaalt dat het structurele begrotingstekort van Duitsland niet hoger mag zijn dat 0,35 procent van het bruto binnenlands product, zodat het land niet te veel schulden hoeft te maken. Bij de vaststelling van de regels werd al afgesproken dat de regering ze terzijde mag schuiven in het geval van grote natuurrampen of zeer hevige recessies.

De begroting wordt nu naar het Duitse parlement gestuurd. Scholz hoopt nog dit jaar groen licht te krijgen van volksvertegenwoordigers voor zijn begrotingsplannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer