Binnenland

Kabinet bekijkt belastingvoordeel werkende AOW’er

Het kabinet gaat bekijken of het met een apart belastingtarief het werken voor gepensioneerden aantrekkelijker kan maken. Staatssecretaris Wijn (Financiën) omarmde woensdag dat voorstel van het CDA. De christen–democraten zien het liefst dat voor 65–plussers een tarief gaat gelden van 10 procent voor inkomsten uit loondienst, tot een maximum van 10.000 euro.

ANP
6 October 2004 21:37Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

Wijn vroeg zich tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer wel hardop af of er niet al voldoende prikkels zijn om gepensioneerden aan de slag te laten blijven. Hij wees op de rechten die ze nu na hun pensioen ook al hebben, zoals fiscale kortingen, het wegvallen van enkele premies en lagere tarieven in de eerste en tweede belastingschijf.

Desondanks gaf Wijn aan mee te willen denken. Net als initiatiefnemer CDA–Tweede–Kamerlid De Nerée benadrukte de staatssecretaris wel dat de pensioenleeftijd van 65 jaar onaangetast blijft. Doorwerken na het 65e jaar kan daarom alleen op vrijwillige basis. Het CDA denkt dat er met de maatregel 200.000 ouderen naar de arbeidsmarkt gelokt kunnen worden. Op die manier is Nederland voorbereid als straks de economie weer aantrekt, aldus het CDA.

Kabinet en Kamer vonden elkaar ook bij het afschaffen van het schoolgeld. Dit jaarlijks door ouders met schoolgaande kinderen te betalen bedrag (936 euro) verdwijnt op initiatief van de VVD voor scholieren van 16, 17 en 18 jaar oud. Daar staat wel tegenover dat er gesneden gaat worden in allerlei regelingen die nu nog dienen als inkomensondersteuning voor ouders met schoolgaande kinderen, zoals de wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (wtos), de kinderkorting of kinderbijslag.

Om technische redenen kan het schoolgeld overigens pas in 2007 verdwijnen. Daar tegenover moet dan volgens Wijn een „mix van inkomensafhankelijke en –onafhankelijke regelingen" staan. Het kabinet zoekt nog uit wat de gevolgen zijn voor de koopkracht en hoeveel het plan kost.

De Kamer kreeg na lang aandringen de toezegging van minister Zalm (Financiën) dat het kabinet eind oktober met meer gegevens komt over de koopkracht in 2005 voor met name lage inkomens, gehandicapten en chronisch zieken.

De financiële beschouwingen betekenden dinsdag en woensdag in grote lijnen een herhaling van de algemene politieke beschouwingen van vorige week. De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 ondersteunden het betoog van Zalm waarin hij de noodzaak beschreef in te grijpen in zorg en sociale zekerheid, om toekomstige generaties niet te zwaar te belasten.

De oppositiepartijen poogden tevergeefs Zalm te overtuigen van de nadelige kanten aan ingrepen zoals die in VUT– en prepensioen. Verder streden zij langdurig met de VVD–bewindsman over de economische effecten van de kabinetsplannen in vergelijking met die van hun eigen tegenbegrotingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer