Economie

Rust weergekeerd bij SSA Barneveld

Bij software-bedrijf SSA Global is de naam Baan niet langer taboe. „Een jaar geleden bracht het noemen ervan nog gefronste wenkbrauwen teweeg, nu leidt het tot een lichte glimlach”, zegt Ron van den Broek, general manager van de Benelux-organisatie van het internationale bedrijf. Hij blikt tevreden terug op een hectisch jaar waarin dertig mensen geïntegreerd moesten worden in een hechte club van honderden Baan-medewerkers, en kijkt vol vertrouwen vooruit.

Ad Ermstrang
6 October 2004 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:43
NOORDWIJK - Ron van den Broek, general manager van de Benelux organisatie van softwarebedrijf SSA Global: „Een jaar geleden bracht het noemen van de naam Baan nog gefronste wenkbrauwen teweeg, nu leidt het tot een lichte glimlach.” Foto Dick Hogewoning
NOORDWIJK - Ron van den Broek, general manager van de Benelux organisatie van softwarebedrijf SSA Global: „Een jaar geleden bracht het noemen van de naam Baan nog gefronste wenkbrauwen teweeg, nu leidt het tot een lichte glimlach.” Foto Dick Hogewoning

„Het negatieve sentiment gaat weg.” In het deftige hotel Huis ter Duin in Noordwijk constateert Van den Broek dat het ook zakelijk goed gaat met de Nederlandse divisie van SSA. In een grote zaal ernaast bevinden zich op dat moment honderden klanten. SSA bracht hun dinsdag de recent geïntroduceerde opvolger van de in softwarekringen bekende Baan-versies 4 en 5, SSA ERPLN, onder de aandacht.

Vorige zomer werden wereldwijd bij de voormalige Baan-vestigingen 800 banen geschrapt. Er bleven in Barneveld 520 arbeidsplaatsen over. Baan, dat via het Engelse Invensys in handen van SSA terechtkwam en onderdeel van dit bedrijf werd, maakte al snel weer winst. SSA Global gaat nog dit jaar naar de beurs. Het krijgt binnenkort een notering aan de Amerikaanse Nasdaq. „We zitten nu in de stille periode, dan mag je geen cijfers naar buiten brengen.” Wel wil Van den Broek kwijt dat de situatie in Barneveld in een jaar tijd volledig is omgekeerd en dat het bedrijf „ruim aan de uitdagende targets voldoet.”

SSA Global is een gezamenlijke onderneming van de Amerikaanse investeringsmaatschappijen General Atlantic en Cerberus. Wereldwijd werken er 3700 mensen. De overname van het zieltogende Baan betekende een cultuurschok. Niet alleen voor enkele tientallen medewerkers van SSA in Zeist, maar ook voor de Barneveldse medewerkers.

„Baan was een speciaal bedrijf met een eigenzinnige cultuur. Er bestonden allerlei verbanden die je elders in het bedrijfsleven, waar je niet te maken hebt met religieuze achtergronden, niet tegenkomt. Het was voor de SSA-mensen aanvankelijk best moeilijk daar greep op te krijgen. Omdat echt geïntegreerd moest worden, was er ook enige schroom om de naam Baan te blijven gebruiken. Het beleid was erop gericht die juist uit te bannen.” Inmiddels is het tij gekeerd. „De bekendheid van SSA is in Europa minder dan die van Baan, zo besefte ook het management.” Bovendien bleek, aldus Van den Broek, dat de klanten zich met die naam identificeerden en in zekere mate daaraan trouw bleven.

Ook voor de Baan-mensen was er sprake van een enorme verandering. Van den Broek, zelf afkomstig van Niku Europe, kan zich dat goed voorstellen. „Toen kwam er ineens Greame Cooksley (de executive vice-president van SSA Global, AE). Met de boord van zijn overhemd los staat hij op het balkon te telefoneren. Met een enorme directheid vertelt hij de afdeling development dat het er niet langer om gaat de intellectuele gaven verder te ontwikkelen, maar in te spelen op de wensen van de klant. Wellicht heeft hij zelfs bewust zijn toon wat aangescherpt.”

Inmiddels is de rust weergekeerd. „De informele lijntjes zijn verdwenen en we zijn een open bedrijf. Een deel van de specifieke Baan-cultuur is verdwenen.” Vooral in de commerciële afdelingen werken veel nieuwelingen, constateert de manager. Een aantal personeelsleden dat zich niet thuis voelde in de nieuwe cultuur, is overgestapt naar Cordys, het nieuwe bedrijf van Jan Baan. „Dat is weliswaar een concurrent van ons, maar slechts zeer beperkt.”

Dat alles wil volgens hem niet zeggen dat er bij SSA in Barneveld niet veel personeelsleden met een kerkelijke achtergrond werken. Hij schat hun aandeel op 40 procent. „SSA probeert daarmee op een respectvolle wijze om te gaan. Zij bidden voor hun eten, dat was voor sommige andere collega’s best wel wennen. Wie niet op zondag wil werken, hoeft dat ook niet.” Bepaalde zaken gaan ook anders. „Maandagavond hadden we in het hotel een social event. Toen Laurens (Laurens van der Tang, de vorige topman, AE) aan het roer stond, was er bij zo’n gebeurtenis geen muziek. Nu wel.”

Hij is overigens zeer positief over de werkhouding van de Veluwenaren. „Hun arbeidsmoraal is beter dan die van de gemiddelde Randstedeling. Het zijn geen jobhoppers en hun loyaliteit richting het bedrijf staat op een zeer hoog peil.”

De intern geuite vrees voor een uitholling van het bedrijf als zelfstandige softwareontwikkelaar was volgens Van den Broek onterecht. „Natuurlijk moesten er allereerst producten verkocht worden, maar de bewering dat wij klanten uitmelken is niet waar.” In vergelijking met concurrenten zoals PeopleSoft en SAP trekt SSA volgens hem zelfs meer uit voor de ontwikkeling van nieuwe producten, 15 procent van de totale omzet. Van den Broek verwacht niet dat SSA in Barneveld de komende jaren veel nieuw personeel nodig zal hebben. Maar wel staat er groei door overnames voor de deur. „Binnenkort.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer