Buitenland

Oost-Duitsland krimpt nog altijd na bijna 30 jaar hereniging

Het is bijna dertig jaar geleden dat Oost- en West-Duitsland herenigd zijn, maar de demografische ontwikkelingen tussen beide regio’s lopen sterk uiteen. En het ziet er niet naar uit dat dat gaat veranderen, meldt het Berlijnse Instituut voor Bevolking en Ontwikkeling in een nieuwe studie.

ANP/DPA
10 September 2020 10:24Gewijzigd op 16 November 2020 20:19

De Duitse Democratische Republiek (de DDR, ofwel Oost-Duitsland) werd op 3 oktober 1990 herenigd met West-Duitsland. Sindsdien is de Duitse bevolking met ongeveer 3,4 miljoen mensen toegenomen. Eind 2019 telde heel Duitsland 83,2 miljoen mensen.

Maar de verschillen tussen Oost en West zijn groot. Want waar de westelijke deelstaten tussen 1990 en 2019 een toename zagen van bijna 5,5 miljoen mensen, zagen de vijf oostelijke staten (Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen) een krimp van ruim 2 miljoen mensen. Vooral Saksen-Anhalt (de deelstaat ten westen van Berlijn) kende een forse leegloop. Daar is de bevolking in dertig jaar tijd met een vierde gekrompen.

De studie meldt dat de migratie van Oost naar West sinds 2015 vrijwel gestopt is. Maar door de leegloop in de jaren 90 werden er te weinig kinderen geboren om de bevolking weer op peil te brengen. Ook migratie vanuit het buitenland heeft dat gat niet kunnen opvullen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer