Politiek

Stukken Prinsjesdag: koopkracht werkenden omhoog

De economische voorspellingen van het Centraal Planbureau, waar het kabinet zich op baseert voor Prinsjesdag, liggen sinds dinsdagavond traditiegetrouw op straat. Het CPB verwacht dat de economie met 3,5 procent groeit na de krimp in 2020 door de coronacrisis.

Redactie economie
8 September 2020 18:52Gewijzigd op 16 November 2020 20:18
Het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota. beeld ANP BART MAAT
Het koffertje met de rijksbegroting en miljoenennota. beeld ANP BART MAAT

Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws.

Werkenden gaan er in koopkracht het meeste op vooruit, aldus het CPB. Zij zien een plusje van 1,2 procent. De gemiddelde koopkrachtstijging bedraagt 0,8 procent. Mensen met een uitkering hebben volgens het planbureau 0,5 procent meer te besteden, gepensioneerden gaan er 0,4 procent op vooruit.

Door het derde corona-steunpakket dat het kabinet recent presenteerde, ligt de werkloosheid iets minder hoog dan verwacht: op 5,9 procent ofwel 545.000 werklozen. In de schattingen van augustus ging het CPB nog uit van een werkloosheid van 6,5 procent van de beroepsbevolking (mensen tussen de 15 en 75 jaar die werken of werk zoeken).

De voorspellingen zijn overigens door grote onzekerheid omgeven door het coronavirus. Een tweede golf kan er mogelijk voor zorgen dat Nederland opnieuw deels of zelfs helemaal op slot gaat.

Vorig jaar leek de grootste dreiging voor de Nederlandse economie nog de „gure wind uit het buitenland”, zo waarschuwden de rekenmeesters over bijvoorbeeld de dreigende handelsoorlog. Voor 2020 was een economische groei van 1,5 procent voorspeld, maar de coronacrisis gaf de economie een enorme dreun: voor dit jaar gaat het CPB uit van een krimp van dik 5 procent. Ten opzichte van de barre situatie in 2020, zal de economie volgend jaar dus behoorlijk groeien.

De CPB-cijfers, officieel de Macro-Economische Verkenningen MEV, vormen de belangrijkste basis voor de Miljoenennota. Die nota bevat de belangrijkste plannen van het kabinet en welk prijskaartje daaraan hangt voor de belastingbetaler. Het kabinet presenteert de Miljoenennota met de MEV op Prinsjesdag.

Huurders

Het kabinet komt volgende week met maatregelen om mensen die door een hoge huur financieel in de knel zitten, tegemoet te komen. Dat zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. Het gaat vooral om de groepen die een steeds hogere huur moeten ophoesten terwijl ze geen zicht hebben op meer inkomen en ook te weinig compensatie krijgen via bijvoorbeeld een hogere huurtoeslag.

Woningcorporaties hoeven structureel 200 miljoen euro minder verhuurdersheffing te betalen aan het Rijk. Het kabinet zal dat op Prinsjesdag bekendmaken, bevestigen Haagse bronnen berichtgeving hierover van de NOS. De corporaties zouden dan meer geld overhouden om mensen te ondersteunen die hun huur niet meer kunnen opbrengen, bijvoorbeeld doordat ze door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer