DNB-topman Knot: Lever soevereiniteit in voor sterkere muntunie
Meer samenwerking en economische afstemming in de eurozone zijn nodig om verdere scheefgroei tussen Noord- en Zuid-Europa te bestrijden. Dat vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB).
Knot zei dinsdag in Amsterdam tijdens de H. J. Schoo-lezing dat ook Nederland zijn soevereiniteit gedeeltelijk moet opgeven om de muntunie sterker te maken.
Volgens hem levert de interne markt Nederland jaarlijks tussen de 6000 en 10.000 euro per huishouden op. Maar het draagvlak voor de euro staat onder druk, zowel in Noord- als in Zuid-Europa, constateert de DNB-president.
De zwakkere economieën moeten hervormingen doorvoeren om hun productiviteit en concurrentiekracht te verhogen en hun schuldenlast verminderen. Noordelijke landen moeten hervormen om hogere loongroei en binnenlandse vraag te weeg te brengen.
Een goed voorbeeld van gezamenlijk optreden noemde Knot het coronaherstelplan ter waarde van 750 miljard euro. Dat bestaat deels uit leningen en deels uit subsidies voor de door corona zwaarst getroffen lidstaten.
„Een uitstekend initiatief”, aldus Knot. „Het fonds is tijdelijk, er vinden geen directe overdrachten tussen landen plaats, en ook worden landen niet verantwoordelijk voor elkaars schulden.”
Knot pleitte voor een sterkere monetaire unie en verdere Europese integratie. „Dat betekent nationale bewegingsvrijheid inleveren. Daar is moed voor nodig.”
Volgens de DNB-president krijgen we daarvoor het vooruitzicht op een stabielere en welvarender muntunie, waar alle landen delen in de lusten en de lasten.
Knot: „Het is aan de politiek om keuzes te maken voor de toekomst, en die keuzes op heldere wijze voor te leggen aan de kiezer. Daarom hoop ik, of eigenlijk reken ik, op een stevig Europa-debat in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.”