Kabinet trekt 11 miljard extra uit voor derde steunpakket
Het kabinet geeft ongeveer 11 miljard euro extra uit in het derde steunpakket om het bedrijfsleven door de coronacrisis te helpen. Verder wordt er nog eens 1,5 miljard euro uitgetrokken om investeringen te vervroegen. Hoe de economie zich de komende tijd ontwikkelt, blijft volgens het kabinet onzeker.
Volgens minister Eric Wiebes (Economische Zaken) moeten „levensvatbare bedrijven” dankzij deze maatregelen de coronacrisis doorkomen. Daarnaast dient het pakket ervoor dat mensen en bedrijven zich makkelijker kunnen aanpassen, bijvoorbeeld door omscholing of een ander businessmodel. Nederland kan zich op die manier „uit de crisis investeren”, wat volgens Wiebes beter is dan bezuinigen.
De steunregelingen worden drie keer drie maanden verlengd tot eind juni volgend jaar. Wel worden de regelingen in die periode afgebouwd. Het kabinet wil ondernemers meer zekerheid geven door het pakket langer te laten doorlopen. Het huidige, tweede steunpakket loopt tot 30 september. Veel plannen waren al uitgelekt.
Er komt een miljard om mensen aan nieuw werk te helpen bijvoorbeeld door om- en bijscholing. Verder wordt er 300 miljoen gereserveerd om „eventueel” te kunnen deelnemen aan een privaat fonds waarmee (middel)grote bedrijven worden geholpen hun eigen vermogen te versterken. Daarnaast is er 150 miljoen om lokale en regionale economieën te stimuleren.
De belangrijkste steunregeling is de NOW. Daarvoor wordt in het derde pakket 5,4 miljard uitgetrokken. Een ondernemer krijgt momenteel 90 procent van zijn loonkosten vergoed met de NOW. Dat wordt in het nieuwe pakket 80 procent en 10 procent gaat naar omscholing voor werknemers.
In januari gaat de NOW-vergoeding terug naar 70 procent en in april naar 60 procent. Vanaf januari is de NOW ook alleen nog maar beschikbaar voor bedrijven die minimaal 30 procent omzetverlies draaien. Dat percentage was in het eerste en tweede pakket 20 procent.
Wouter Koolmees, minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vindt dat deze fase vraagt om een „nieuwe aanpak”. „Iedereen wil weten waar hij of zij aan toe is, daarom geven we duidelijkheid voor de komende negen maanden”, aldus de minister. Hij roept op vol te houden, ondanks dat de crisis „langer duurt dan we hadden gehoopt.”
Vanaf oktober gaat een vermogenstoets gelden voor de steunregeling voor zzp’ers (Tozo). De maximale bijdrage die mkb-bedrijven via de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) kunnen krijgen, wordt verhoogd naar 90.000 euro. Het bedrag wordt later wel afgebouwd. Vanaf januari komen alleen nog de zwaarst getroffen bedrijven in aanmerking voor de TVL.
Op fiscaal gebied worden ondernemers ook geholpen. Zij kunnen tot oktober belastinguitstel aanvragen en krijgen twee jaar de tijd om hun belastingschuld af te lossen.