Verzekeraar ASR helpt AEX vooruit
De Amsterdamse aandelenbeurs wist woensdag het openingsverlies snel weg te werken. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien tijdens een wisselvallige handelssessie. Op het Damrak werd het halfjaarbericht van verzekeraar ASR goed ontvangen. Ook de resultaten van laadpalenmaker Alfen en vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen vielen in de smaak. Beleggers verwerkten daarnaast de nieuwe recordstanden van de S&P 500 en techbeurs Nasdaq op Wall Street.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 561,16 punten. De MidKap won ook 0,2 procent, tot 811,48 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,2 procent en Parijs daalde een fractie. De Londense hoofdindex verloor 0,3 procent.
ASR (plus 5 procent) was koploper bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De verzekeraar zag de nettowinst in de eerste jaarhelft ruimschoots halveren. Door de coronacrisis moest de onderneming veel afschrijvingen doen en werden lagere beleggingsopbrengsten geboekt. Volgens topman Jos Baeten heeft ASR op operationeel vlak de impact van de virusuitbraak echter beperkt kunnen houden. De topman is ook iets positiever geworden over het operationeel resultaat in heel 2020.
Hekkensluiters in de AEX waren de informatieleveranciers RELX en Wolters Kluwer met verliezen van dik 1 procent. Postbedrijf PostNL was de sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven met een plus van 2,2 procent. Kabel- en telecomconcern Altice Europe sloot de rij met een min van 1 procent.
Bij de kleinere bedrijven werd Alfen 10 procent meer waard. De laadpalenmaker heeft in het tweede kwartaal ondanks de coronacrisis niet te maken gehad met geannuleerde orders en profiteerde van de toenemende focus op energietransitie. Het bedrijf uit Almere groeide op alle fronten.
Ook Van Lanschot Kempen (plus 3,6 procent) heeft naar eigen zeggen een sterk tweede kwartaal gedraaid, waarin een nettowinst werd behaald van bijna 20 miljoen euro. Volgens de vermogensbeheerder was dat te danken aan goede ontwikkeling bij alle bedrijfsonderdelen en kostenbesparingen om de pandemie het hoofd te bieden.
De euro was 1,1814 dollar waard, tegen 1,1812 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 43,38 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 46,04 dollar per vat.