Buitenland

Wijdenbosch wil kerncentrale bouwen

De Surinaamse ex-president en presidentskandidaat Jules Wijdenbosch mikt op populaire maatregelen in de hoop na de verkiezingen van 25 mei 2005 weer de hoogste post van het land te mogen gaan bekleden. Hij belooft een verdubbeling van de uitkering voor ouderen, wil het schoolgeld afschaffen en een kerncentrale laten bouwen om de energievoorziening te garanderen.

Van onze correspondent
4 October 2004 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:42

Wijdenbosch, die eerder van 1996 tot 2000 staatshoofd was en met zijn partij bij de verkiezingen werd weggevaagd, is nu volgens opiniepeilingen verreweg de meest populaire presidentskandidaat. Hij heeft een ruime voorsprong op nummer twee, Desi Bouterse, en huidig president Ronald Venetiaan. De verkiezingen worden op 25 mei 2005 gehouden, zo maakte president Venetiaan vrijdag bekend.

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn Democratisch Nationaal Platform 2000 (DNP2000) in het district Nickerie maakte Wijdenbosch duidelijk dat hij het roer volledig om wil gooien. Een van zijn meest opmerkelijke en ambitieuze plannen is de bouw van een kerncentrale. Op die manier wil hij het energieprobleem in het land, dat dagelijks tot stroomstoringen leidt, de wereld uithelpen. Details wil hij niet prijsgeven, maar hij maakte zaterdag bekend met een Amerikaans bedrijf reeds afspraken te hebben gemaakt.

Van iedere politicus in Suriname zouden dergelijke uitspraken niet serieus worden genomen. Maar Wijdenbosch heeft al eerder aangetoond op voorhand onmogelijke bouwprojecten te kunnen laten uitvoeren. Hij stortte in zijn eerste regeerperiode zijn land in de financiële en economische afgrond, legde alle negatieve adviezen naar aanleiding van haalbaarheidsstudies naast zich neer en liet door Ballast Nedam voor ongeveer 150 miljoen euro twee bruggen over de Suriname- en Coppenamerivier bouwen.

Bijna vijf jaar na de oplevering van de bruggen moeten vriend en vijand toegeven dat deze Suriname in economisch opzicht een duwtje in de goede richting hebben gegeven. Ook haalde hij een Chinese aannemer binnen om het verwaarloosde wegennet te herasfalteren, een project dat door de huidige regering is overgenomen.

Wijdenbosch hoopt vooral op de steun van het aanzienlijke deel van de bevolking dat onder de armoedegrens leeft. Vooral bejaarden kunnen op hem rekenen, zo verzekert hij. De maandelijkse uitkering voor ouderen wil hij direct na zijn aantreden optrekken van (omgerekend) 40 euro naar 100 euro. De huidige regering heeft er vier jaar over gedaan om het recente besluit te nemen de uitkeringen te verhogen van 30 naar 40 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer