Economie

AEX over breed front omlaag

De Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beurzen deden een stapje terug. De politieke impasse in Washington over het nieuwe steunpakket voor de Amerikaanse economie en de spanningen tussen de VS en China over de Chinese techbedrijven zorgden voor terughoudendheid. Op het Damrak opende onder meer AEX-bedrijf IMCD de boeken.

ANP
18 August 2020 09:11Gewijzigd op 16 November 2020 20:07

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 560,07 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 804,58 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent.

IMCD zakte 1,5 procent bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De chemicaliëndistributeur boekte in de eerste jaarhelft meer winst en een hogere omzet, mede dankzij eerdere overnames. Vanwege de onzekerheid over de duur van de crisis en de impact ervan op de wereldeconomie is het volgens het bedrijf onmogelijk om op de korte termijn vooruitzichten te schetsen.

Grootste daler in de AEX was verzekeraar Aegon met een min van 1,6 procent. Techinvesteerder Prosus kampte met een adviesverlaging door Jefferies en daalde 0,7 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 1,1 procent.

In de MidKap noteerde beursintermediair Flow Traders (min 12,5 procent) ex dividend. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 1 procent na een adviesverlaging door Bernstein. Postbedrijf PostNL was de sterkste stijger met een winst van 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Kendrion 2,1 procent. De producent van elektromagnetische componenten kampte in de eerste jaarhelft met de malaise in de auto-industrie als gevolg van de coronacrisis. In China was volgens het bedrijf al wel sprake van herstel. Van Lanschot Kempen daalde 0,1 procent. De vermogensbeheerder neemt branchegenoot Hof Hoorneman Bankiers over. Een overnamesom werd niet gegeven.

In Londen won Marks & Spencer 0,2 procent. Bij de Britse warenhuisketen verdwijnen 7000 banen, omdat shoppers als gevolg van de coronaperikelen wegblijven uit de winkels. Pandora zakte 7,5 procent in Kopenhagen. De Deense verkoper van sieraden zag de omzet in het afgelopen kwartaal fors dalen door de coronacrisis.

De euro was 1,1888 dollar waard tegen 1,1868 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 42,65 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 45,19 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer