Luchtvaartsector onder druk op lagere beurs
De luchtvaartmaatschappijen stonden vrijdag onder druk op de Europese aandelenbeurzen. Beleggers reageerden op het besluit van het Verenigd Koninkrijk dat reizigers uit onder meer Frankrijk en Nederland verplicht veertien dagen in zelfisolatie moeten. De aanhoudende impasse in de Verenigde Staten over de nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de Amerikaanse economie zorgde daarnaast voor terughoudendheid op de beursvloeren. Op het Damrak gaf beursintermediair Flow Traders een kijkje in de boeken.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 565,78 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 806,27 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1 procent.
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM verloor bijna 5 procent en was daarmee de grootste daler in de MidKap. De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet zakten tot 5,5 procent. Reisorganisatie TUI daalde 3,7 procent. De Britse quarantaineplicht geldt voor reizigers uit onder meer Nederland, Aruba, Frankrijk, Monaco en Malta.
Flow Traders (plus 2,2 procent) behoorde tot de kopgroep bij de middelgrote bedrijven. De beursintermediair profiteerde in het tweede kwartaal opnieuw van verhoogde handelsvolumes door onrust op de financiële markten tijdens de coronacrisis. Wel was dat voordeel aanzienlijk minder groot dan in de eerste drie maanden van het jaar, toen de grote koersval in maart voor veel extra handelsbewegingen zorgde.
Aegon was opnieuw de grootste daler in de AEX met een verlies van 3 procent. De verzekeraar raakte een dag eerder al ruim 15 procent kwijt na tegenvallende resultaten. Maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway ging aan kop met een winst van 2 procent.
In Frankfurt steeg Hapag-Lloyd 5 procent. De Duitse containervervoerder heeft ondanks de coronacrisis in de eerste helft van het jaar zijn winst zien stijgen. De transportvolumes daalden in het tweede kwartaal wel flink, maar het bedrijf kon profiteren van lagere brandstofprijzen en kostenbesparingen.Daimler verloor 0,8 procent. Het moederconcern van Mercedes-Benz is meer dan 2 miljard dollar kwijt aan Amerikaanse schikkingen in verband met het dieselschandaal.
De euro was 1,1794 dollar waard tegen 1,1820 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 42,37 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent minder, op 44,83 dollar per vat.