’In Irak gegijzelde Franse journalisten binnen enkele uren vrij’
De Franse journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot, die bijna anderhalve maand geleden in Irak werden ontvoerd, zouden binnen enkele uren kunnen worden vrijgelaten. Dat heeft de officieuze Franse bemiddelaar Philippe Brett vrijdagmiddag gezegd tegen de radiozender Europe–1.
Brett, die via de telefoon met de radiozender sprak, zei dat hij bij de twee journalisten was en dat de onderhandelingen met de ontvoerders over hun vrijlating bijna waren afgerond. ‘Ik denk dat ik binnen tien uur met veel plezier iets bekend kan maken’, zei Brett zonder verdere details over de onderhandelingen te geven. ‘Ik wil de operatie, die al ingewikkeld genoeg is, niet in gevaar brengen.’
Chesnot, Malbrunot en hun Syrische chauffeur werden op 20 augustus ontvoerd toen zij onderweg waren naar de Zuid–Iraakse stad Najaf. Opstandelingen die zich het Islamitisch Leger in Irak noemen, hebben de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist en wilden tot nu toe in ruil voor de vrijlating van de twee journalisten de afschaffing van het verbod op hoofddoekjes op Franse scholen.
Maar volgens Brett hebben de ontvoerders al hun eisen laten varen. ‘We hebben deze overeenkomst gesloten zonder er geld voor te hebben betaald’, zei hij. Brett zei ook, net als eerder deze week, dat de ontvoerders een videoboodschap zullen maken waarop zij de vrijlating van de journalisten aankondigen.
Brett opereert volledig onafhankelijk van de Franse regering. Aan zijn uitspraken over een mogelijke vrijlating van de twee journalisten eerder deze week werd daarom ernstig getwijfeld door de Franse autoriteiten. Maar nadat de Franse parlementariër Didier Julia, van de partij van president Jacques Chirac, het opnam voor Brett, werd al meer waarde gehecht aan diens woorden.
Julia, die jarenlang samenwerkte met Brett, is momenteel in de Syrische hoofdstad Damascus. Hij vertelde journalisten daar dat hij niets concreets weet over de aanstaande vrijlating van de journalisten. Hij verklaarde echter wel dat zijn aanwezigheid in Syrië betekende dat hij de hoop had dat de twee via Syrië zouden worden vrijgelaten.
Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken wilde niet ingaan op de uitspraken van Brett en Julia.