Tijdelijke stuw van zandzakken in Veluwse beek
Natuurmonumenten en waterschap Vallei en Veluwe hebben een tijdelijke stuw van zandzakken gebouwd in de Leuvenumse Beek op de Veluwe. De stuw is een noodmaatregel om te voorkomen dat zeer zeldzame soorten verdwijnen door het droogvallen van de beek.
In de Leuvenumse Beek komt onder andere de beekprik voor, een vissoort die volgens Natuurmonumenten extreem zeldzaam is. De tijdelijke stuw zorgt ervoor dat er nog een beetje water door het leefgebied van de beekprik blijft stromen. Andere, minder bijzondere stukken van de beek krijgen door de stuw helemaal geen water meer. Vissen die daar leven zijn overgezet naar ander water.
De Leuvenumse Beek ontspringt in Uddel en stroomt over een traject van 28 kilometer naar het Veluwemeer. Delen van de beek vallen elk jaar droog en dat hoort volgens Natuurmonumenten bij het ecosysteem. Maar nu is het al voor het derde jaar achter elkaar zeer droog op de Veluwe. De grondwaterstand is te laag en het regent te weinig. Dat zorgt ervoor dat de beek over kilometers lengte maandenlang droogvalt.
Natuurmonumenten en het schap werken al een paar jaar aan maatregelen om de beek minder droogtegevoelig te maken, maar daarvoor heeft de natuur tijd nodig, aldus de organisaties.